Slik unngår du helseskader ved husbygging

byggearbeid

Ofte oppstår skader ved oppussing og husbygging. Årsakene er mange, for eksempel har man ofte ikke de rette redskapene, eller arbeidsverktøyene for jobben. Det kan være stillaser, arbeidshansker, hjelm og så videre.


Bedriftene har ulike HMS krav og regler så slike skader er ikke vanlige i arbeidslivet, dessuten har bedrifter alle typer arbeidsverktøy for gjøre arbeidsoppgavene enklere og sikrere.

På bygge- og anleggsplasser må virksomhetene utfylle sitt eget HMS-arbeid med relevante deler fra byggherrens sikkerhet-, helse- og arbeidsmiljøplan (SHA-plan). SHA-planen er unik for hvert enkelt bygge- og anleggprosjekt og skal omfatte alle virksomhetene som utfører arbeid på prosjektet.

I tillegg til manglende arbeidsklær, verktøy og stillaser og lignende er også mangelen på mannskap også en årsak til at man tar unødvendige risikoer under arbeidsoppgaver. For eksempel er det lett å strekke seg litt for langt når man maler en husvegg istedenfor å flytte stillaset.

En stadig mer vanligere metode for å forenkle prosessen med husbygging er at man bruker byggelementer, det vil si at man får levert elementer av huset ferdig malt, tapetsert og så videre, man trenger altså bare å montere delene samen, uten å risikere helseskader.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.