Home Kosthold Fordeler med gjæret te mot diabetes

Fordeler med gjæret te mot diabetes

201
0
Gjæret te mot diabetes
Gjæret te mot diabetes

Gjæret te, bedre kjent som kombucha, har vært en del av folkemedisinen i århundrer. Denne forfriskende drikken har blitt anerkjent for sin imponerende rekke helsefordeler, og nå ser det ut til at kombucha også kan spille en rolle i kampen mot diabetes.

Hva inneholder kombucha

Kombucha er en fermentert te laget av søt te, vanligvis svart eller grønn, som gjennomgår en gjæringsprosess med tilsetning av en symbiotisk kultur av bakterier og gjær, også kjent som en SCOBY. Denne prosessen resulterer i en deilig og naturlig karbonert drikke med flere helsefordeler. Men hva er det som gjør kombucha så spesiell?

Kombucha inneholder en rekke næringsstoffer, inkludert vitaminer som PP, D, og B-vitaminer, samt organiske syrer, forskjellige sakkarider, og enzymer som hjelper til med å bryte ned stivelse, proteiner og fett. Denne næringsrike blandingen gir kroppen viktige næringsstoffer som kan støtte ulike aspekter av helsen vår.

Gjæret te og diabetes

En av de mest interessante aspektene ved kombucha er dens potensielle rolle i diabetesbehandling og forebygging. Flere studier har begynt å se på hvordan kombucha kan påvirke blodsukkernivåene. Denne drikken har vist seg å ha en stabiliserende effekt på blodsukkeret, noe som er spesielt viktig for personer som lider av diabetes eller er i faresonen for å utvikle det.

Dette skyldes kombuchas evne til å regulere glukosemetabolismen. De aktive komponentene i kombucha kan bidra til å forbedre insulinfølsomheten og dermed bidra til å holde blodsukkernivåene i sjakk. Selv om det ikke er et mirakelkur for diabetes, kan kombucha være et nyttig tilskudd til en sunn livsstil for de som er bekymret for denne kroniske tilstanden.

Gjæret te mot diabetes

Slik lager du hjemmelaget kombucha te

Kombucha er ikke bare en sunn drikk med utallige helsefordeler, men den er også en av de enkleste drikkene å lage hjemme. Hvis du er nysgjerrig på å prøve å lage din egen kombucha, så følg med! Her vil jeg dele en grunnleggende oppskrift på hvordan du kan brygge denne deilige soppbaserte teen selv.

  • 2 ss svart te (helst økologisk)
  • 3 ss granulert sukker
  1. Forbered beholderen. Start med å velge en passende beholder for bryggeprosessen. Glass eller keramikk er ideelle valg, men sørg for at de er grundig rengjort og sterilisert. Dette kan gjøres ved å koke beholderen i 15 minutter og la den avkjøles til romtemperatur.
  2. Kok ca. 1 liter rent vann og tilsett 2 ss svart te og 3 ss granulert sukker i en krukke. La teen trekke i omtrent 15-20 minutter før du fjerner teposene eller tebladene.
  3. Etter at teen har trukket ferdig, må du la den avkjøles til romtemperatur. Det er viktig at teen ikke er for varm når du tilsetter SCOBY-en, da dette kan skade mikroorganismene.
  4. Etter at teen har trukket ferdig, må du la den avkjøles til romtemperatur. Det er viktig at teen ikke er for varm når du tilsetter SCOBY-en, da dette kan skade mikroorganismene.
  5. Dekk beholderen med flere lag gasbind eller et pustende stoff, og fest det med en gummistrikk eller hyssing. Dette bidrar til å holde skadelige bakterier og insekter ute, samtidig som det gir lufttilgang til SCOBY-en.
  6. Plasser beholderen på et varmt sted, helst mellom 20-25°C. La kombucha-te-blandingen fermentere i omtrent en uke. I løpet av denne tiden vil SCOBY-en begynne å omdanne sukkeret til probiotika og karbonering, og du vil se en ny SCOBY dannes på toppen av væsken.
  7. Etter en uke, kan du begynne å smake på kombucha-te-blandingen for å se om den har den ønskede smaken. Når den er til din smak, er det på tide å drene teen fra beholderen, og du kan enten nyte den umiddelbart eller gjøre en andre fermentering med smakstilsetninger etter ønske.

Husk at kombucha kan være mer aktiv i varmere måneder og trenger derfor kortere tid for gjæring. Om vinteren kan du la den fermentere lenger, kanskje hver 6. dag, for å opprettholde kulturen.

Kicks