Home Helse Liktorn: Komplett guide

Liktorn: Komplett guide

222
0
Liktorn guide
Liktorn guide

Mange mennesker har opplevd ubehaget av liktorner på føttene, spesielt de som har brukt trange eller høye sko over en lengre periode. Liktorner, også kjent som “clavi” på fagspråket, er små, smertefulle fortykkede områder på huden som kan minne om små torn eller kjegler som stikker inn i foten eller tærne.

Her skal vi se nærmere på årsakene, symptomene og behandlingsalternativene for liktorner.

Årsaker til liktorn

Selv om dårlig tilpasset fottøy er den mest vanlige årsaken, er det viktig å forstå at flere faktorer kan føre til utviklingen av liktorner.

 1. Dårlig tilpasset fottøy
  Dårlig tilpassede sko er den mest utbredte årsaken til liktorner. Dette inkluderer sko som er for trange, sko med sømmer som gnisser mot huden, eller sko som er for store slik at foten glir inni dem. Høyhælte sko er spesielt beryktet for å forårsake liktorner, da de plasserer ekstra trykk på visse områder av foten, spesielt tåpartiet.
 2. Sokker
  Selv om sokker er et element som ofte overses, kan dårlig tilpassede sokker eller sømmer som irriterer huden også være en årsak til liktorner. Sokker som er for tykke eller som skaper friksjon kan øke risikoen for å utvikle liktorner.
 3. Feilstilling
  I noen tilfeller kan feilstillinger i fotens knokler føre til økt trykk og friksjon på visse områder av foten, noe som kan forårsake liktorner. Dette kan være resultatet av medfødte tilstander eller endringer som oppstår med alderen.
 4. Fotvorter
  Fotvorter er en annen faktor som kan føre til utvikling av liktorner. Når en vorte blir fjernet, forblir ofte et fortykket område på huden. Dette området kan gradvis utvikle seg til en liktorn hvis det fortsetter å bli utsatt for press eller friksjon.
 5. Overvekt
  Personer som er overvektige opplever ofte økt trykk på føttene, spesielt hvis de ikke bruker støttende sko. Dette økte trykket kan føre til dannelse av liktorner.
 6. Aktiviteter som krever mye ganger
  Personer som tilbringer mye tid på føttene, for eksempel idrettsutøvere eller personer som har yrker som involverer mye gange, er mer utsatt for liktorner. Den kontinuerlige friksjonen kan føre til at huden fortykkes og danner liktorner.
Alt du trenger å vite om liktorn
Alt du trenger å vite om liktorn

Hvordan ser liktorn ut

En liktorn har en gjenkjennelig utseende som vanligvis gjør det enkelt å identifisere.

 • fortykket hud
 • hard kjerne
 • tørr overflate
 • fargevariasjon
 • ømhet og smerte

I tilfeller der liktorner blir ignorert eller ubehandlet, kan de utvikle seg til sår eller til og med en betennelsestilstand i foten. Derfor er det viktig å identifisere og behandle liktorner tidlig for å unngå komplikasjoner og lindre smerte og ubehag.

Symptomer på liktorner

Liktornene skiller seg fra vanlige vannvorter og korn (calluses) ved at de har en sentral kjerne som dykker ned i huden. Typiske symptomer på liktorner inkluderer:

 • Smerte: Liktorner kan være smertefulle, spesielt når de blir presset eller gnidd mot.
 • Hard hud: Det berørte området blir fortykket, hardt og kan ha en gul eller hvit farge.
 • Kjerne: En kjerne eller kjerne kan være synlig i midten av liktornen, som er det området som stikker inn i huden.
 • Ømhet: Berøring eller trykk på liktornen kan forårsake ømhet og ubehag.

Behandling av liktorn

Selv om liktorner kan være smertefulle og ubehagelige, er det heldigvis flere behandlingsalternativer tilgjengelige for å lindre symptomene og fjerne liktornene. Her er noen vanlige metoder:

Myking: Bruk av salver eller kremer som inneholder salisylsyre kan hjelpe med å myke opp liktorner og redusere smerte.

Fotbad: Bløtlegging av føttene i varmt vann kan bidra til å myke opp huden rundt liktornen. Etter fotbadet kan du forsiktig fjerne det overflødige hudlaget med en fotfil eller en pimpstein.

Spesialtilpassede innleggssåler eller ortopediske sko kan bidra til å forhindre liktorner ved å redusere trykket på problemområdet. Unngå trange eller ukomfortable sko, spesielt de med høyhælte som kan klemme tærne sammen.

Kirurgiske inngrep: I tilfeller der liktorner er særlig smertefulle eller ikke svarer på andre behandlinger, kan en lege utføre en kirurgisk fjerning av liktornen.

Hvordan forebygger du liktorn

Det beste forsvaret mot liktorner er forebygging. Her er noen tips for å unngå utvikling av liktorner:

 • Velg sko som passer riktig og gir nok plass til tærne.
 • Unngå å gå for lenge i høyhælte sko eller sko som klemmer tærne sammen.
 • Bruk spesialtilpassede ortopediske innleggssåler hvis du har fotproblemer.
 • Hold føttene rene og tørre for å forhindre fotsoppinfeksjoner som kan føre til liktorner.
 • Ta regelmessig vare på føttene ved å file bort hard hud og holde dem godt hydrert med fotkrem.

Når bør du kontakte lege

Vanligvis kan liktorn behandles hjemme eller ved hjelp av en fotterapeut. Imidlertid er det tilfeller hvor det er viktig å konsultere en lege for å få riktig behandling og utelukke eventuelle underliggende helseproblemer.

Gjentatte liktorner

Hvis du opplever gjentatte liktorner, selv etter å ha tatt skikkelige forebyggende tiltak, som å bruke riktig tilpasset fottøy og ta vare på føttene dine, kan dette indikere en underliggende problemstilling. Det kan være lurt å konsultere en lege for å få en grundig vurdering av foten din. En lege kan vurdere om det er en strukturell eller biomekanisk årsak til de gjentatte liktornene. I noen tilfeller kan røntgenbilder være nødvendig for å identifisere problemer i skjelettet eller leddene.

Infeksjoner

Hvis du har mistanke om at en liktorn har blitt smittet, er det viktig å kontakte lege umiddelbart. De mest typiske symptomene på infeksjon i forbindelse med liktorner inkluderer:

 • Økende smerter: Hvis smertene fra liktornen plutselig øker i intensitet, kan det være et tegn på infeksjon.
 • Hevelse: En infisert liktorn kan føre til hevelse rundt det berørte området.
 • Varme: Huden rundt en infisert liktorn kan føles varmere enn normalt.
 • Pussdannelse: Utseendet av pus eller væsking fra liktornen er et klart tegn på infeksjon.

Infeksjoner i føttene bør aldri ignoreres, da de kan føre til alvorlige komplikasjoner hvis de ikke behandles raskt og effektivt.

Diabetes

For personer med diabetes eller dårlig sirkulasjon i beina, er liktorner mer enn bare en ubehagelig plage. Diabetes kan føre til redusert følesans i føttene, og dermed kan småskader som liktorner utvikle seg til alvorlige og langvarige skader uten at du selv merker mye smerte. Personer med diabetes bør oppsøke lege så snart de oppdager en liktorn, uavhengig av hvor plagsom den virker. Legen kan gi råd om behandling og hjelpe med å forhindre alvorlige komplikasjoner.

Kicks