Slik reduserer naturen stress

| 20. oktober 2017
skog estland

En skogstur i Estland kan gjøre susen.

Over halvparten av alle nordmenn foretrekker en tur i skogen for å stresse ned. En forsker fra Estland kan ha svaret på hvorfor. Akkurat som Norge, er skogsturer også en viktig del av estisk kultur – et land rikt på skogens ro.

Høsten er på hell. Likevel strømmer nordmenn fortsatt til skogen for å gå tur eller jogge. Slike turer er veldig populært og har lange kulturelle røtter i Norge. Det bekrefter også en undersøkelse nylig gjennomført av Norstat. Hele 51 prosent av nordmenn velger skogsturer som sitt foretrukne alternativ for å redusere stress.

Dr. Simon Bell er professor ved Estonian University of Life Sciences. I mange år har han studert effekten natur kan ha på folks helse.

– Vi vet at naturen gjør at vi slapper mer av. Dette er basert på psykologiske faktorer. Vi ser også at hjerterytme og blodtrykk faller når vi er i kontakt med naturen. Hvorfor vi reagerer slik er ikke helt sikkert, men det finnes noen teorier, sier Bell.

Her er hovedteoriene:

  • Farger
  • Naturen krever mindre oppmerksomhet
  • Viktig å føle seg liten
  • Reisen fra hverdagen
  • Man kjenner det på luften

Det er med andre ord mange momenter som virker inn, men kanskje mest luften. Alle vet at det er noe spesielt med skogsluften, fjelluften og sjøluften. Bell forklarer at dette ikke bare er en følelse, men at det er en faktisk påvirkning fra kjemiske stoffer.

– Bartrær avgir kjemikalier som kan påvirke oss. Luftene ved havet ladet med negative ioner, som bedrer oksygenopptak og balanserer serotonin, sier Bell.

Tagger:

Kategorier: Mental helse

Om skribenten ()

Gunnar Andreassen er en helseinteressert forfatter, foredragsholder og frilansjournalist i bl.a. Bodøposten.no. Gunnar har utdannelse fra Nord universitet og har vært redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no.

Kommentarer er stengt.