Tirsdag 7. juni ble det levert en etterlengtet nytte- og risikovurdering av fisk i norsk kosthold fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) til Mattilsynet. Dette vurderingsarbeidet har blitt gjennomført tidligere, i 2006 og 2014, men med stadig økende bekymring for forurensninger og uønskede stoffer i maten vår, var det på høy tid for en oppdatert vurdering.
Den gode nyheten er at hovedkonklusjonen er tydelig: Det er fortsatt sunt, trygt og viktig å spise fisk som en del av kostholdet vårt. Denne rapporten gir oss enda mer overbevisende bevis på hvorfor vi bør inkludere fisk i våre ukentlige måltider.
Fisk i norsk kosthold
Fisk har lenge vært anerkjent som en viktig kilde til essensielle næringsstoffer som omega-3-fettsyrer, proteiner, vitamin D, og mineraler som jod og selen. Disse næringsstoffene spiller en avgjørende rolle i opprettholdelsen av god helse. Omega-3-fettsyrer, spesielt EPA og DHA, har vist seg å være gunstige for hjerte- og karsystemet, redusere risikoen for hjerteinfarkt og hjerneslag, samt bidra til å regulere blodtrykket.
I tillegg til disse helsefordelene, har fisk blitt assosiert med en rekke andre positive effekter på helsen, inkludert styrket immunsystem, forbedret hjernefunksjon og redusert risiko for kroniske sykdommer som type 2 diabetes. Fisk har også vist seg å være en verdifull kilde til proteiner med høy biologisk verdi, noe som er avgjørende for vekst og vedlikehold av muskler og vev i kroppen.
Finn hele rapporten her : vkm.no
Helsefordelene ved å inkludere fisk i kostholdet vårt er tydelige og betydningsfulle. Den nylige nytte- og risikovurderingen fra VKM har bekreftet at rådet om å innta 300-450 gram fisk i uken fortsatt står sterkt. Dette er en velkommen nyhet for alle som har lurt på om forurensninger i fisk kan utgjøre en helsefare.