Volvat: Hudkrefttallene stiger!

volvat

Sjekk huden din før du pakker deg inn for vinteren, oppfordrer hudlege Xiaotong Li, Volvat medisinske senter i Oslo. – Har du røde irritable hudflekker, sår som ikke gror eller mistenkelige føflekker nå, så ikke vent med å undersøke deg til våren! Du har ingen tid å miste. Oppfordringen støttes av forsker ved Kreftregisteret Trude Eid Robsahm.


For nordmenn oppsøker lege for sine hudkreft for sent. Jo raskere du kommer til behandling, jo høyere sannsynlighet er det for at du blir helt frisk og overlever, oppfordrer hudlegen.De viktigste årsakene for alle typer hudkreft er eksponering for sol i kombinasjon med lys hud.

– Etter denne lange og usedvanlige solrike sommeren, må alle ta ansvar for seg selv og andre. For 90 prosent av hudkrefttilfellene har sammenheng med UV-stråling, understreker Li.

– Hvert år opplever vi en storm av henvendelser om våren, da har ofte kreften fått lov til å utvikle seg unødvendig lenge, det virker som nordmenn glemmer huden sin i vintermånedene, forklarer Xiaotong Li.

Øker for hvert år
Våre farligste typer av hudkreft oppstår i ytterhuden. De siste årene har personer med diagnostisert hudkreft steget dramatisk. For både kvinner og menn har økningen av føflekkreft økt de siste fem årene med cirka 25%. I samme tidsrom har plateepitelkreft[1] økt for kvinner med 38% og for menn med 25%. Siden tusenårsskiftet har økningen vært på omtrent 100% for både menn og kvinner.

– I tillegg til sol og solforbrenninger kan også livsstilstils faktorer, som økt grad av overvekt og bruk av medikamenter (øker UV-sensitiviteten) ha bidratt til økt forekomst de siste tyve årene, forklarer Trude Eid Robsahm, forsker ved Kreftregisteret. Den vanligste krefttypen er imidlertid basalcellekreft med mer enn 20 000 tilfeller årlig.

Hvert år siden tusenårsskriftet har vist negativ utvikling for hudkreft og tiltak må gjøres for å få nordmenn til å undersøke seg tidsnok, understreker hudlegen.

Blir innhentet av barndommens synder
– Vi ser en overrepresentasjon i aldersgruppen 40-50 år og det kan nok skyldes dårlige solvaner i barndommen kombinert med en trend om å skulle være brun, forklarer Li videre. Det finnes mange historier om fravær av solkrem og at solbrenthet nærmest var normaltilstand om sommeren på 70-tallet. – For det er våre barn og unge som tar mest skade av oversoling og solbrenthet, forklarer Li videre. Oversoling og særlig gjentatt solbrenthet i barndom og oppvekst vil skade hudcellers DNA, og det kan føre til føflekkreft og andre type hudkreft i voksen alder.

Mange har tipset om farlige føflekker
– I sommer oppfordret jeg folk til å gi beskjed til hverandre om føflekker i faresonen, mange har kommet innom med føflekker de aldri har lagt merke til eller har brydd seg om. Det var dessverre flere føflekkrefttilfeller blant disse, forteller Li. Det viktigste nå er at alle forsetter å være oppmerksom på huden sin, selv om badetøyet legges bort, avslutter Li.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.