Vinterferie i Alpene: Unngå «Knokkelekspressen»

skiferie

Hvert år blir flere norske skiturister skadet i skibakkene i Mellom-Europa, og opplever at helsevesenet ikke er helt det samme som i Norge.


– I Alpene er det beinhard konkurranse om skituristene, og dette gjenspeiles også hvis en blir skadet i bakken. Da konkurrerer ambulansetjenestene om å komme først til ulykkesstedet, og deretter konkurrerer sykehusene om å ta hånd om den skadde. Uten en god reiseforsikring kan det bli en dyr skiferie, sier Roy Vetaas, reiseekspert i Tryg Forsikring.

Velger ofte dyre løsninger
Mange skader behandles på nærmeste sykehus, som i verste fall innbefatter dyre operasjoner og en god del sykehusdøgn. Sykehusene rundt de største alpinstedene har egne spesialister i skirelaterte skader, men blir det snakk om kirurgiske inngrep bør man tenke seg om.

– Mange sykehus nøler sjelden med å velge de dyreste løsningene, som operasjoner hvor det settes inn kunstige ledd blant annet. Siden sykehusene gjør butikk av skadede skiturister har de gjerne også egne knokkel-lagre med kunstige ledd og proteser. I Norge er sykehusene langt mer restriktive med å haste-operere. Kunder som får behov for legehjelp i utlandet må kontakte vår alarmsentral, og spesielt hvis det er snakk om innleggelse på sykehus, sier Vetaas.

– Våre leger har fokus på hva som er medisinsk riktig, ikke hva som lønner seg mest for sykehuset pasienten ligger på. Løsningen vi ofte søker er å frakte kunden hjem til norsk helsevesen snarest mulig. Vår erfaring er at de fleste som skader seg føler seg tryggere og best ivaretatt på sykehus i Norge fremfor i utlandet, poengterer han.

«Knokkelekspressen»
Tidligere har Tryg pleid å forhåndsbooke et visst antall flyseter for å frakte de mest alvorlig skadde hjem. I bransjen gjerne kalt «Knokkelekspressen», eller «Gipsflyet». Nå vurderes hver skade for seg, inntil man beslutter om det skal settes inn ambulansefly.

– Den såkalte «Knokkelekspressen» går som regel fra Mellom-Europa til København, og domineres av skadde dansker og noen få nordmenn som blir fløyet videre. Ambulansefly fra Alpene kan gjerne koste opp mot 250.000 per pasient til Norge. Likevel er det ofte både raskere og mer bekvemt å ta rutefly hvor setene blir tilrettelagt for den skadde, sier reiseeksperten.

Promilleprøver i bakken
Til forskjell fra her hjemme serveres det alkohol overalt i alpinløypene i Alpene. Det kan være fristende å ta en drink på vei nedover preparerte løyper mens solen skinner, men man bør ta være varsom. Alkohol svekker sansene, og kan føre til at man tar unødig risiko i bakken.

– Ikke alle klarer å begrense inntaket av alkohol, selv om det sier seg selv at man med høy promille bør unngå å dundre nedover fjellsiden med ski på beina. Flere steder i Alpene har politiet begynt å ta promilleprøve av de som faller og blir skadd, noe vi ser positivt på. Det er bedre å begrense inntaket av alkohol i løypa, og heller ta en øl på afterski etterpå når skiene er parkert for dagen, sier Vetaas.

Han legger til at det er menn i alderen over 40 år som oftest skader seg på ski i utlandet.

– Det er gjerne de som overvurderer sine ferdigheter.

De hyppigste skadene ved skiferie i Alpene er:

  • Kne (forstuet, avrevet leddbånd, menisk og/eller korsbånd)
  • Krageben (kragebensledd og nøkkelben)
  • Skinnebensbrudd
  • Overarm og/eller skulder
  • Hjernerystelse

De hyppigste skadelandene er:

  1. Østerrike (44%)
  2. Frankrike (17%)
  3. Sveits (15%)

Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.