VIDEO: Smartklokker endrer helsevesenet

apple watch

Apper og smartklokker gir alle muligheten til å overvåke – og ta ansvar for egen helse. Dette kommer til å få store konsekvenser for folks helse og for helsevesenet. Det sier Hans Anderssen som er partner i Zeppelin.


Zeppelin var tilstede på Garmin Health Summit i Berlin, der et hett tema var teknologien som muliggjør sammenkoplingen mellom data fra brukerens smartklokke og helsedata fra helsevesenet via pasientjournal.

Det haster
– Nøkkelordet er «Continous listening», sier Hans Anderssen. – Det innebærer at smartklokkene vi brukere avleser helsedata 24/7 og at disse dataene koples til helsedataene som ligger i vår pasientjournal. Slik blir vi bedre i stand til å forstå vår egen helsetilstand og ta grep for å forbedre den. Fokus vil flytte seg fra behandling og reparasjon til forebygging forteller Anderssen.

Les også:  KS og KS Storbynettverk ber regjeringen skjerpe tiltak mot importsmitte

Og det kan trenges. For kun 3 av 10 nordmenn oppfyller Helsedirektoratets anbefaling om å være aktiv 30 minutter om dagen, og 7 av 10 er overvektige.

– Selvbildet til den norske folkesjelen er en sprek, trent og turgåend Ola og Kari, men sannheten er en helt annen. Det er viktig at det nå tas grep for å øke aktivitetsnivået hos folk før vi pådrar oss enorme helseutgifter for å reparere uhelsen, sier Anderssen.

Les også:  KS og KS Storbynettverk ber regjeringen skjerpe tiltak mot importsmitte

Smartklokker blir smartere
Apple Watch 4 har fått tonnevis med medieomtale om sin EKG-målinger – måling av hjertets elektriske aktivitet.

– På toppmøtet lot vi oss imponere over Garmin som i sine nye klokkemodeller også kan måle EKG og en rekke andre helsedata som oksygenmetningen i blodet og stress, via optiske sensorer (egentlig små «videokameraer») på baksiden av klokkene som omdanner klokkene fra å «bare» være verktøy som gir bedre treningsopplevelse, til medisinsk-teknisk utstyr, sier Anderssen.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.