VIDEO: Radiografiens dag 2019

røntegn

Den 8. november i år er det 124 år siden Wilhelm Conrad Røntgen i 1895 oppdaget røntgenstrålene som blant annet revolusjonerte medisinsk bildediagnostikk. Allerede året etter, i 1896 – ble de første røntgenbildene tatt i Norge.


Radiografene og stråleterapeutene er de profesjonene i helsevesenet som i dag viderefører arven etter Røntgens oppdagelser. De er blant de første pasientene møter når de kommer til utredning. Bildene som radiografen og stråleterapeuter tar, er ofte avgjørende for det videre behandlingsforløpet og pasientenes prognose.

Filmen «De livsviktige bildene», viser en typisk situasjon der radiograf kartlegger skadeomfang ved hjelp av en CT skanner etter en ulykke. Det gikk heldigvis bra i filmen, i virkeligheten kan situasjonen og resultatet være helt annerledes når traumatiserte pasienter havner på radiografens undersøkelses bord. 

Radiografene på sykehus, røntgeninstitutt og stråleterapiavdelinger over hele landet utfører undersøkelser som resulterer i diagnostiske bilder som bidrar til å redde pasienters liv – hver eneste dag. 

Dagen markeres på røntgenavdelinger og institutter over hele landet med fagdager og informasjonsstands på venterom og i vestibyler. 

Internasjonalt markeres også 8. november. I år med søkelys på sikkerhet, med slagordet «Your safety, our priority».


Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.