Vi må ta influensa på alvor

influensa vaksine

Ca. 1,6 millioner nordmenn har økt risiko for alvorlige komplikasjoner eller død som følge av influensasykdom, og estimater fra Folkehelseinstituttet viser at hvert år er det 900 influensarelaterte dødsfall i Norge.


Dette kunne vært unngått hvis flere vaksinerte seg. Dersom det nasjonale målet på 75% vaksinedekning i denne risikogruppen skal nås, må 750.000 flere vaksinere seg hver høst. Dette tar nå Apotek 1 tak i.

Fra 1. oktober vil 60 av Apotek 1s apotek sette influensavaksine. Tjenesten utføres i samarbeid med den nettbaserte legetjenesten Eyr.

Direktør for fag og kvalitet i Apotek 1, Ellen Karine Ous, er svært bevisst det samfunnsansvaret Apotek 1 har:

– Som Norges største apotekkjede tar vi vår rolle som en stor helseaktør på alvor. Vi vil bidra til at flere, spesielt personer som er ekstra utsatt for å bli alvorlig syke av influensa, får satt vaksinen sin. Vi vet at selv om veldig mange personer i Norge burde ta influensavaksine er det kun en brøkdel som gjør det. Dette gjelder fortrinnsvis eldre over 65 år, men mange er ikke klar over at mer enn 35% av risikogruppen består av bl.a. gravide og personer med kroniske sykdommer som diabetes og astma.

– Jo flere som vaksinerer seg, jo bedre sjanse er det for at vi kan holde influensautbruddet i år på et lavt nivå. Vi håper at vi kan bidra til at flere vaksinerer seg, slik at færre blir smittet og blir syke av influensa.

Folk ønsker bedre tilgjengelighet
En undersøkelse uført av Norstat for Apotekforeningen viser at 32% av de spurte mener sjansen for at man tar vaksiner øker dersom det kan gjøres andre steder enn hos lege/helsestasjon. Det er her Apotek 1 kommer inn i bildet.

Ved å tilby influensavaksiner i mange apotek rundt omkring i Norge bidrar Apotek 1 til å øke tilgjengeligheten for å få satt vaksine i Norge.

– Dessuten er det trygt og enkelt. Alle våre vaksinatører er kvalifisert helsepersonell som har hatt grundig opplæring i alle aspekter ved vaksinering. I tillegg tilbyr vi drop-in-timer i hele åpningstiden i de fleste apotekene, noe som betyr at du kan komme og få satt vaksinen akkurat når det passer for deg, sier Ous.

Nye influensavirus hvert år
Opp mot 500.000 nordmenn rammes av influensa hvert år, og det er dessverre ikke slik at fjorårets vaksine beskytter deg mot årets influensavirus.

– Influensavirusene forandrer seg fra år til år, så selv om du vaksinerte deg i fjor, må du vaksinere deg på nytt i år. Vi anbefaler alle å planlegge i god tid før influensasesongen starter i desember og ønsker alle velkommen til Apotek 1 for å få satt årets vaksine, avslutter Ous.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.