Vanlig forkjølelse eller pollenallergi?

allergi medisin
allergi medisin
Forkjølelse eller pollenallergi?

Det bli flere og flere allergikere. Mange sliter med rennen øyne, nese og andre forkjølelses symptomer. For noen varer dette lenger enn normalt. Er det faktisk en allergisk reaksjon og ikke bare en vanlig forkjølelse du har pådratt deg?


Forsvarsmekanismer i kroppens immunsystem søker å fjerne stoffer som tolkes som farlige. På samme måte som vi reagerer på smittestoffer som virus og bakterier.

Ved pollenallergi er kroppens forsvarsmekanisme i gang med å forsøke å fjerne og ufarliggjøre stoffene fra pollen. Når kroppen reagerer negativt på stoffer som egentlig ikke skal gjøre oss syke, kan vi kalle det en allergisk reaksjon.

Symptomer:

  • Rennende nese
  • Tett nese
  • Nysing
  • Kløe i nesen
  • Irriterte øyne
  • Sliten og ukonsentrert

Allergiguiden.no påstår at allergi er en av våre største folkesykdommer og at rundt 40 prosent av nordmenn har allergi.

Forskere er ikke omforent om årsak, noe mener det skyldes at immunsystemet er for lite stimulert på grunn av vaksinering, andre skylder på miljøgifter. Uansett er begge grupper enige om at det er en misforståelse i immunsystemet til den som er plaget.

Er du plaget, skal du vite at det finnes vaksine. Det er det mest effektfullt å ta vaksinen før pollensesongen starter.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Vibeke C. Hammer

Vibeke C. Hammer er skribent, foredragsholder og terapeut. Vibeke har utdannelse fra bl.a. Norsk Kognitiv Institutt, The Phil Parkers Training Institute i London og BI.