Vaksineforskere lanserer Vaksinebloggen

vaksinebloggen

Syv vaksineforskere starter blogg for å spre forskningsbasert informasjon om vaksiner og vaksineutvikling.


Vaksineskepsis brer om seg i sosiale medier. Infeksjonssykdommer som nærmest var utryddet er på vei tilbake i en rekke land.

− Som vaksineforskere er vi opptatt av hvordan informasjon om vaksiner formidles. Ikke minst hvordan vaksineskepsis og feilinformasjon spres i sosiale medier. Myter om at vaksiner er farligere enn sykdommene de forhindrer, lever videre i beste velgående. Dette på tross av omfattende studier som viser at vaksiner er trygge og effektive.

Det sier Even Fossum, forsker og initiativtaker bak Vaksinebloggen.

− Med Vaksinebloggen ønsker vi å formidle vår entusiasme for vaksiner og vaksinerelatert forskning. Vi vil gjøre dette på en måte alle kan forstå, uten at man må ha vitenskapelig bakgrunn for å kunne lese innleggene. Vi håper den løpende oppdaterte kunnskapen vi har om vaksinefeltet, kombinert med vårt personlige ønske om å formidle informasjon om vaksiner, virker tillitsvekkende. Bloggen er ment som en ressurs for alle som søker mer kunnskap om vaksiner.

Les også:  Vitamin K2 kan hjelpe mot Covid-19

− Vi mener det er nødvendig å etablere et motsvar til feilaktig vaksineinformasjon som spres i media uten feste i dokumentert forskning.

I Norge følger de aller fleste barn det anbefalte vaksinasjonsprogrammet. I 2018 var vaksinedekningen blant 2-åringer på 96 prosent.

− Dette er svært gode tall og viktig for å opprettholde flokkimmunitet. På denne måten holdes sykdommer i sjakk, samtidig som flertallet beskytter de som ikke har rukket å bli vaksinert enda, som for eksempel nyfødte barn eller personer som av medisinske årsaker ikke kan vaksineres.

Les også:  Vitamin K2 kan hjelpe mot Covid-19

Utenfor Norges grenser har det vært en enorm økning av meslinger de siste årene. I EU ble det registrert over 12.000 tilfeller av meslinger i 2018, og 34 dødsfall som følge av sykdommen (tall fra European Center for Disease Prevention and Control).

Med økt mobilitet mellom land og kontinenter vil nordmenn være mer utsatt for denne typen infeksjonssykdommer i tiden fremover.

– Det er viktig at vi opprettholder en høy vaksinasjonsgrad for å forhindre at disse sykdommene kommer tilbake, sier Fossum.

Les også:  Vitamin K2 kan hjelpe mot Covid-19

De andre bidragsyterne i bloggkollektivet er Gunnveig Grødeland, Louise Bjerkan, Tor Kristian Andersen, Arnar Gudjonsson, Ranveig Braathen og Ane Marie Anderson.

Alle har vaksiner og immunitet som sine sentrale forskningsområder, og er tilknyttet Universitetet i Oslo og/eller Oslo universitetssykehus.

«Vaksinebloggen» ble offisielt lansert i lokalene til Avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin, UiO på Rikshospitalet 28. april.

Innleggene er skrevet av forskerne som privatpersoner, og representerer ikke arbeidsgivernes offisielle holdninger.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.