Vaksineforskere lanserer Vaksinebloggen

vaksinebloggen

Syv vaksineforskere starter blogg for å spre forskningsbasert informasjon om vaksiner og vaksineutvikling.


Vaksineskepsis brer om seg i sosiale medier. Infeksjonssykdommer som nærmest var utryddet er på vei tilbake i en rekke land.

− Som vaksineforskere er vi opptatt av hvordan informasjon om vaksiner formidles. Ikke minst hvordan vaksineskepsis og feilinformasjon spres i sosiale medier. Myter om at vaksiner er farligere enn sykdommene de forhindrer, lever videre i beste velgående. Dette på tross av omfattende studier som viser at vaksiner er trygge og effektive.

Det sier Even Fossum, forsker og initiativtaker bak Vaksinebloggen.

− Med Vaksinebloggen ønsker vi å formidle vår entusiasme for vaksiner og vaksinerelatert forskning. Vi vil gjøre dette på en måte alle kan forstå, uten at man må ha vitenskapelig bakgrunn for å kunne lese innleggene. Vi håper den løpende oppdaterte kunnskapen vi har om vaksinefeltet, kombinert med vårt personlige ønske om å formidle informasjon om vaksiner, virker tillitsvekkende. Bloggen er ment som en ressurs for alle som søker mer kunnskap om vaksiner.

− Vi mener det er nødvendig å etablere et motsvar til feilaktig vaksineinformasjon som spres i media uten feste i dokumentert forskning.

I Norge følger de aller fleste barn det anbefalte vaksinasjonsprogrammet. I 2018 var vaksinedekningen blant 2-åringer på 96 prosent.

− Dette er svært gode tall og viktig for å opprettholde flokkimmunitet. På denne måten holdes sykdommer i sjakk, samtidig som flertallet beskytter de som ikke har rukket å bli vaksinert enda, som for eksempel nyfødte barn eller personer som av medisinske årsaker ikke kan vaksineres.

Utenfor Norges grenser har det vært en enorm økning av meslinger de siste årene. I EU ble det registrert over 12.000 tilfeller av meslinger i 2018, og 34 dødsfall som følge av sykdommen (tall fra European Center for Disease Prevention and Control).

Med økt mobilitet mellom land og kontinenter vil nordmenn være mer utsatt for denne typen infeksjonssykdommer i tiden fremover.

– Det er viktig at vi opprettholder en høy vaksinasjonsgrad for å forhindre at disse sykdommene kommer tilbake, sier Fossum.

De andre bidragsyterne i bloggkollektivet er Gunnveig Grødeland, Louise Bjerkan, Tor Kristian Andersen, Arnar Gudjonsson, Ranveig Braathen og Ane Marie Anderson.

Alle har vaksiner og immunitet som sine sentrale forskningsområder, og er tilknyttet Universitetet i Oslo og/eller Oslo universitetssykehus.

«Vaksinebloggen» ble offisielt lansert i lokalene til Avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin, UiO på Rikshospitalet 28. april.

Innleggene er skrevet av forskerne som privatpersoner, og representerer ikke arbeidsgivernes offisielle holdninger.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.