UV-stråling gir økt risiko for hudkreft: Nordmenn beskytter seg mot solen med solbriller

sportsbriller

Nordmenn er blitt flinkere til å bruke solbeskyttelse, men ifølge en ny undersøkelse velger flest nordmenn å beskytte seg fra solen med solbriller. Og selv om de aller fleste nordmenn er opptatt av solbeskyttelse, finnes det fortsatt noen som mener dette er lite viktig.


I en ny undersøkelse, gjennomført av YouGov på vegne av Sanofi, svarer 14 prosent av de mellom 18 og 29 år at det er lite viktig med solbeskyttelse. Dette er dobbelt så mange som de over 60 år.

– Vi er glad for at så mange som 87 prosent av nordmenn mener solbeskyttelse er viktig. Nå er det sommer og vi vet at risikoen for å utvikle hudkreft øker i takt med hvor ofte man blir solbrent og jo mer UV-stråling man utsetter seg for. Derfor er det viktig å ta vare på huden, sier Ingelise Wyk, Franchise Lead Oncology and Hematology, i Sanofi.

Undersøkelsen fra Sanofi viser at hvor ofte man blir solbrent synker jo eldre man blir. I aldersgruppen 18 til 29 år, svarer hele én tredel at de ofte blir solbrente. Blant de over 60 år, er det kun syv prosent som oppgir det samme. Det er det en naturlig grunn til mener Åse Bratland, spesialist i onkologi, overlege og fagansvarlig for hudkreft ved Radiumhospitalet.

– Vi ser at eldre ofte ikke tåler varmen like godt som de yngre og at de trekker inn i skyggen når det er som varmest. Dette begrenser hvor mye de oppholder seg i solen og eksponeringen for sol, forklarer Bratland. – Nordmenn er veldig flinke til å beskytte barna sine fra solen, men når de blir litt eldre overtar ungdommen ofte smørejobben selv og da er de nok ikke like bevisste på å bruke solkrem.

Mye eksponering for sol og UV-stråler forårsaker ikke bare solbrenthet og sår hud. I det lange løp kan det også gi rynker, dårlig og gammel hud, og i verste fall også hudkreft. Derfor mener Bratland at nordmenn må tenke litt mer langsiktig:

– Det er fullt forståelig at det unge ikke tenker på at det du gjør som 18-åring kan påvirke huden om 40-50 år, men vi vet at jo mer man eksponerer seg for solen, jo høyere er risikoen for å utvikle hudkreft. Da er det viktig å tenke på at man skal leve med den huden man har lenge, og man er nødt til å beskytte huden mot sol.

Hvert år får ca.25 000 nordmenn en form for hudkreft. Av disse får ca. 2 200 plateepitelkreft, 2 200 malingt melanom (føflekkreft), og ca. 20 000 får basalcellekreft, ifølge Kreftregisteret.

Ifølge WHO anslås det at fire av fem tilfeller av hudkreft skyldes UV-strålinger. Mengden UV-strålinger varierer blant annet utfra årstid, hvor tynt ozonlaget er og hvor mye skyer det er på himmelen, ifølge Miljødirektoratet. I Norge er UV-strålingen sterkest om sommeren – en tid der også mange nordmenn drar sørover i Europa for bade- og solferier. Derfor må vi ta forhåndsregler og beskytte huden riktig, mener Bratland.

– Nordmenn har en lysere hudtype med mindre fargestoff som gjør at vi må være flere timer i solen for å få en gyllen brunfarge. Dermed er vi også mer utsatt for hudkreft.

En enkel regel for å beskytte seg mot solen er å dekke seg til med klær eller oppholde seg i skyggen. Dersom du er ute i solsteiken er det viktig å smøre ofte og bruke nok solkrem med høy faktor, avslutter Bratland. 


Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.