UNICEF skal skaffe en halv milliard sprøyter til covid-19-vaksinene før 2021

unicef

Mens verden venter på en godkjent covid-19-vaksine, jobber UNICEF på spreng for å forberede nesten 100 land på å kunne ta den imot. Til det trengs det blant annet milliarder av sprøyter.


Med en gang en vaksine er sertifisert og klar til bruk, vil man trenge like mange sprøyter som vaksinedoser. Det kommer i tillegg til annet utstyr som sikkerhetsbokser, kjølebokser og transportmidler.

Som verdens største vaksineinnkjøper, er UNICEF gitt hovedansvaret av vaksineprosjektet Covax til å anskaffe og distribuere covid-19-vaksinene til 92 lav- og middelinntektsland. 

– Vaksineringen av en hel verden mot covid-19 vil være en av de største aksjonene i menneskets historie, og vi må jobbe så fort vi bare kan for å forberede alt som må være på plass innen den tid. Vi bygger nå opp infrastrukturer, planlegger logistikk, fyller opp lagre, sender ut utstyr og bistår helt ned på lokalt nivå, sier generalsekretær i UNICEF Norge, Camilla Viken.

UNICEF har som mål å sikre 520 millioner sprøyter innen året er omme, hvor vaksinealliansen Gavi, som står bak Covax, står for kostnadene. I tillegg til sprøytene, kjøper UNICEF også inn fem millioner sikkerhetsbokser for sprøyteavfall.

Et annet viktig moment, er å sikre at vaksinene vil kunne holdes kjølig, hele veien fra produksjon til innsprøyting. I den forbindelse kartlegger UNICEF og WHO eksisterende utstyr og lagringskapasitet, for å få en oversikt over hvem som trenger hva.

Oppdateringen av slikt utstyr har UNICEF holdt på med siden før koronapandemien. Siden 2017 har vi for eksempel oppgradert over 40.000 vaksinekjøleskap på helseklinikker, stort sett i Afrika.

– I Sør-Sudan, som er det minst elektrifiserte landet i verden, og hvor temperaturene ofte ligger over 40 grader, har vi anskaffet solcelle-kjøleskap til over 700 helseklinikker. Det tilsvarer rundt 50 prosent av alle helseklinikkene i landet. Og det er akkurat slik vi forbereder oss på koronavaksinen, sier Viken.

UNICEF skal, gjennom Covax, sikre at disse landene får tilgang til vaksinene samtidig som andre, økonomisk sterkere land. Målet er å kunne levere to milliarder doser av en effektiv og trygg koronavaksine til alle deltakende land innen utgangen av 2021.

– For at vi skal kunne hjelpe en så stor del av verdens befolkning, så er vi selvfølgelig helt avhengig av drahjelp. Behovet er enormt, men det har vi sett at også givergleden er – både blant samarbeidsland og privatpersoner. Så vi er håpefulle, sier Viken.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.