UNICEF kjemper mot omfattende meslingutbrudd i Kongo

unicef

Nesten 2000 mennesker har dødd som følge av meslinger i Kongo så langt i år. Helsearbeidere, med støtte fra UNICEF, jobber nå på spreng for å få vaksinert rundt 67.000 barn nordøst i landet.


Vaksinasjonskampanjen er rettet mot barn som befinner seg i Ituri-provinsen nordøst i Kongo. Dette konflikherjede området er allerede rammet av det nest dødeligste ebolautbruddet noensinne registrert.

Minst 1.981 mennesker har så langt i år dødd som følge av meslinger, over to tredeler av dem barn under fem år. Innen slutten av juni i år var det registrert nesten 115.000 antatte meslingtilfeller, langt over de 65.000 tilfellene registrert i løpet av hele 2018. Bare i Ituri har de registrert 5.400 smittetilfeller og 50 dødsfall.

– Kombinasjonen av to så farlige sykdommer som ebola og meslinger, utgjør en forferdelig stor trussel for de mange tusen familiene som bor der. Den mangler faktisk sidestykke. Vi har et lite vindu nå hvor vi vil prøve å forhindre et potensielt enormt høyt antall dødsfall, sier generalsekretær Camilla Viken i UNICEF Norge.

Vaksinasjonsarbeidet utgjør også en stor trussel for helsearbeiderne. For å sikre at de ikke blir smittet av ebola, må de ta helt spesielle forholdsregler, som å bruke heldekkende drakter som skal sikre dem mot smitte fra blod og andre kroppsvæsker. I tillegg er de tidlige symptomene av ebola – som feber, røde øyner og diaré – helt lik de man ser ved smitte av meslinger, malaria og kolera.

I Ituri alene er det antatt at det befinner seg rundt 400.000 internt fordrevne mennesker, for det meste kvinner og barn. De voldelige konfliktene som pågår mellom forskjellige væpnede grupper i området, har ført til at nesten halvparten av helseklinikkene og skolene er enten ødelagt eller skadet.

– Situasjonen i den nordøstlige delen av Kongo er nå en av de verste humanitære krisene i verden. Barna er veldig utsatt, både på grunn av ebola- og meslingutbruddene, men også på grunn av veldig dårlige levekår. Vi er nødt å gjøre alt vi kan for å beskytte dem, sier Viken.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.