Unge menn og testikkelkreft

Kreft i testiklene?

Rundt 300 menn vil hvert år oppleve å få testikkelkreft. Gjennomsnittsalderen er under 30 år. En kul i en av testiklene kan være en ondartet svulst. Så oppdager du noe unormalt eller ubehag skal du kontakte fastlegen din. Får du kraftige smerter i mer enn noen minutter skal du sørge for å få tilsyn med en gang.


Typiske tegn er at testikkelen blir hard, øker i størrelse eller at du kjenner en kul. Noen får ryggsmerter mens andre ikke kjenner noe.

Testikkelkreft er i dag den hyppigste kreftformen blant unge menn, helt ned i 15 års alderen. Pasienter kan få tilbud om å fryse ned sæd og testikkelprotese. De som har familiemedlemmer med denne krefttypen bør følge ekstra godt med, det samme gjelder de hvor testiklene ikke har seget ned i pungen.

Det er normalt å være bekymret for hvordan sekslivet vil påvirkes av en testikkelkreft behandling. Da er det godt å vite at den friske testikkelen normalt vil kompensere slik at seksuallivet ikke ødelegges.

Prognosene er svært gode når det sykdommen oppdages tidlig. Norge er på topp med blant de beste overlevelsesresultatene i Europa.

 


Anbefalte artikler

Om skribenten: Vibeke C. Hammer

Vibeke C. Hammer er skribent, foredragsholder og terapeut. Vibeke har utdannelse fra bl.a. Norsk Kognitiv Institutt, The Phil Parkers Training Institute i London og BI.