Unge menn og testikkelkreft

Kreft i testiklene?

Rundt 300 menn vil hvert år oppleve å få testikkelkreft. Gjennomsnittsalderen er under 30 år. En kul i en av testiklene kan være en ondartet svulst. Så oppdager du noe unormalt eller ubehag skal du kontakte fastlegen din. Får du kraftige smerter i mer enn noen minutter skal du sørge for å få tilsyn med en gang.


Typiske tegn er at testikkelen blir hard, øker i størrelse eller at du kjenner en kul. Noen får ryggsmerter mens andre ikke kjenner noe.

Les også:  Det grunnleggende du trenger å vite om varicer og åreknuter

Testikkelkreft er i dag den hyppigste kreftformen blant unge menn, helt ned i 15 års alderen. Pasienter kan få tilbud om å fryse ned sæd og testikkelprotese. De som har familiemedlemmer med denne krefttypen bør følge ekstra godt med, det samme gjelder de hvor testiklene ikke har seget ned i pungen.

Det er normalt å være bekymret for hvordan sekslivet vil påvirkes av en testikkelkreft behandling. Da er det godt å vite at den friske testikkelen normalt vil kompensere slik at seksuallivet ikke ødelegges.

Les også:  Vitamin K2 kan hjelpe mot Covid-19

Prognosene er svært gode når det sykdommen oppdages tidlig. Norge er på topp med blant de beste overlevelsesresultatene i Europa.

 


Anbefalte artikler

Om skribenten: Vibeke C. Hammer

Vibeke C. Hammer er skribent, foredragsholder og terapeut. Vibeke har utdannelse fra bl.a. Norsk Kognitiv Institutt, The Phil Parkers Training Institute i London og BI.