UiO deler teknologi som kan spore og begrense spredning av koronaviruset

virus

Forskere ved UiO samarbeider med WHO om systemer for helseovervåking. Nå er teknologien tilpasset koronaviruset Covid-19.


Siden 1996 har Universitetet i Oslo (UiO) utviklet programvareplattformen DHIS2. DHIS står for District Health Information Software og er et helseinformasjonssystem basert på åpen kildekode, mobilnettet og mobile enheter.

UiO samarbeider blant annet med Verdens Helseorganisasjon (WHO) og Det Globale Fondet for bekjempelse av aids, tuberkulose og malaria (GFATM) for å styrke informasjonsbruk i helsesektoren i land med stor sykdomsbyrde.

Les også:  KS og KS Storbynettverk ber regjeringen skjerpe tiltak mot importsmitte

– Systemet er per i dag i bruk i 67 land i Afrika og Asia. Nye tilpasninger av DHIS2 gir nå mulighet for å registrere og spore mistenkte og bekreftede tilfeller av covid-19, samt raskt analysere og presentere dataene, sier Kristin Braa ved Institutt for informatikk ved UiO.

Partnere i Sri Lanka var de første som opprettet et overvåkingssystem for koronaviruset med DHIS2-teknologien. Det skjedde etter en forespørsel fra helsedepartementet for å overvåke reisende fra høyrisikoland.

Les også:  Bedre Nætter er butikken for deg som trenger seng

– De delte også arbeidet sitt med DHIS2-nettverket slik at andre enkelt kunne bruke samme tilnærming.

– I etterkant har helsemyndigheter i Fiji, Palestina, Gambia og andre land begynt arbeidet med egne versjoner av systemet, sier Kristin Braa.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.