– Ta en medisin-prat med ungdommen i romjulen

mat

1 av 4 under 30 år har brukt paracetamol i løpet av den siste uken. Halvparten av disse tar paracetamol forebyggende. Feil legemiddelbruk kan få alvorlige konsekvenser, advarer fagdirektør i Apotekforeningen.


En spørreundersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Apotekforeningen, viser at halvparten av de spurte mellom 15 og 30 år opplever smerter og ubehag minst ukentlig.

– Økt tilgjengelighet av smertestillende legemidler kombinert med manglende informasjon, kan føre til feil bruk og i verste fall få alvorlige konsekvenser, sier Per Kristian Faksvåg, fagdirektør i Apotekforeningen.

Han er opptatt av riktig legemiddelbruk og er bekymret for unge voksnes bruk av smertestillende medisiner: – Hvis man for eksempel bruker smertestillende tabletter jevnlig over tid, kan man ende opp med kronisk hodepine, fortsetter Faksvåg, som mener at det også er viktig å se på årsakene til smerten, i stedet for å medisinere den. Han er spesielt opptatt av de som tar smertestillende medisiner forebyggende.

– Vår undersøkelse viser at halvparten av de som bruker paracetamol tar tabletter for å unngå at de får smerter, plager eller ubehag. Blant de yngste er tallet enda høyere. Det er bekymringsfullt og et folkehelseproblem. Det finnes ikke en pille for alt som er ille. Det må vi bli flinkere til å snakke om, sier fagdirektøren.

Påvirket av foreldrene
Apotekene har en viktig rolle når det gjelder å informere om riktig legemiddelbruk, men foreldrene har også et ansvar, mener Faksvåg.

I følge undersøkelsen tror 1 av 3 at deres bruk av smertestillende medisiner er påvirket av holdningen til og bruk av slike legemidler hos sine foreldre/foresatte. 3 av 4 av de som har brukt paracetamol sier at de får informasjon fra familie, venner eller kjente.

– Foreldre og foresatte er viktige påvirkere. Som far og farmasøyt er jeg opptatt av å formidle at det ikke er alle smerter eller ubehag som skal behandles med smertestillende tabletter. Foreldre bør derfor ta seg tid til å snakke med ungdommen om riktig legemiddelbruk. Ta en medisin-prat i romjulen og snakk med ungdommene om hva som er riktig bruk, oppfordrer han.

Tror det er ufarlig
3 av 10 i undersøkelsen mener det er et signal om at legemidler som Paracet og Ibux er ufarlige å bruke når de selges i dagligvarebutikker, kiosker og på bensinstasjoner. 2 av 10 er enig i at de bruker mer smertestillende enn de hadde gjort hvis medisinene bare kunne kjøpes på apotek.

– Det er skremmende at noen tror at risikoen er lavere bare fordi medisinene selges i butikk. Virkninger og bivirkninger er de samme, forteller Faksvåg.

– Hvis du har moderate, forbigående smerter, anbefaler myndighetene paracetamol. Brukt i riktig dose gir paracetamol få bivirkninger og kan kombineres med andre medisiner. Brukt i store doser over tid, kan paracetamol gi skade i lever og nyrer. Legemidler som ibuprofen og naproxen er først og fremst betennelsesdempende, selv om de også virker smertestillende. De gir oftere bivirkninger og kan være skadelig dersom de tas sammen med andre medisiner, avslutter Faksvåg.

Hovedfunn:

1 av 3 tror at deres bruk av smertestillende medisiner er påvirket av holdningen til og bruk av slike legemidler hos sine foreldre/foresatte.
3 av 4 av de som har brukt paracetamol sier at de får informasjon fra familie, venner eller kjente.
Halvparten av de under 30 år svarer at de opplever smerte og ubehag minst ukentlig.
3 av 10 i undersøkelsen mener det er et signal om at legemidler som Paracet og Ibux er ufarlige å bruke når de selges i dagligvarebutikker, kiosker og på bensinstasjoner.
44 prosent synes det er positivt at smertestillende medisiner kan kjøpes utenom apotek.
2 av 10 er enig i at de bruker mer smertestillende enn de hadde gjort hvis medisinene bare kunne kjøpes på apotek.
83 prosent svarer at de har kjøpt eller brukt et legemiddel som inneholder paracetamol. Av disse svarer 1 av 4 at de brukte paracetamol i løpet av den siste uken.
Om undersøkelsen:
Undersøkelsen er gjennomført av analyseinstituttet YouGov. 401 intervjuer er utført i perioden 15.-24. juni med personer i alderen 15-30 år.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.