Stands over hele landet for organdonasjon

pasient

Lørdag 22. september er siste dag av Donasjonsuka 2018. Dette markeres med et stunt i Oslo, og stands over hele landet, der frivillige sprer ordet om organdonasjon på kjøpesentre, butikker, gågater og torg.


Stiftelsen Organdonasjon vil holde en egen stand på plassen utenfor Nationaltheatret stasjon i Oslo. Her vil det bli satt opp en «sluse» eller portal, der forbipasserende vil kunne vise sitt standpunkt til organdonasjon, ved å gå på «grønt» eller «rødt».

Antall liv som er «reddet» vil vises på et display, og utgjør fire ganger antall passerende. Én donor redder i snitt fire liv i Norge.

– Dette blir en sterk visualisering av at organdonasjon kun er mulig hvis noen sier ja til å donere, sier Aleksander Sekowski, informasjonssjef i Stiftelsen Organdonasjon.

Til tross for at alle kan si ja til organdonasjon i dag, uansett helsetilstand, alder, medisinbruk eller livssyn, er det bare mellom 0,3 og 0,4 prosent av alle som dør hvert år, som faktisk donerer sine organer. Dette fordi det er en rekke medisinske og praktiske faktorer som har innvirkning på om donasjon er mulig. Blant annet må donoren dø av hode- eller nakkeskader, i respirator, på et av landets 26 donorsykehus.

– Derfor er det så utrolig viktig at hele befolkningen tar et aktivt standpunkt til organdonasjon, slik at flere liv kan reddes, sier Sekowski.

Til enhver tid står det mellom 450 og 500 pasienter på venteliste for et nytt organ i Norge.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.