Tips ved solforbrenning

solbrent
solbrent
For mye sol kan være skadelig.

Ultrafiolette stråler fra solen skaper kjemiske reaksjoner i huden. Solforbrenning er den vanligste skaden. Reaksjonen er en betennelsesaktig rødflammende hevelse.


Blodkarene utvider seg, det kan være svært smertefullt. Det både klør og svir. Akutt forbrenning går over etter noen dager.

Ofte er forbrenningen ikke synlig før etter ca 4 timer, og på sitt mest intense etter 12 timer.

Er det en allergisk reaksjon vil den ikke forsvinne på samme måte og kan spre seg til områder som ikke har vært utsatt for sollys.

Tips ved solforbrenning:

  1. Vått klede over område
  1. Kremer som avkjøler, f eks sinksalve og kremer som tilfører fuktighet
  1. Kløestillende preparater, tablett/krem (Antihistaminer hindrer ikke solbrenthet men stopper frigjøringen av histaminer som hindrer deg i å få en allergisk reaksjon).
  1. Reseptfrie smertestillende medisiner
  1. Kontakt lege om det er svært smertefullt

Bruker du medisiner skal du være oppmerksom på at du kan være mer utsatt enn ellers. UV stråler fra solen kan omdanne stoffer i medisinen på en slik måte at det skapes en allergisk reaksjon i kroppen. Dette kalles fotoallergi.

Gjentatte solforbrenning kan skade huden og følgende kan bli alvorlige. Husk du oppdager ikke forbrenningen før etter noen timer, så det er lurt med forsiktig tilvenning, spesielt de første dagene.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Vibeke C. Hammer

Vibeke C. Hammer er skribent, foredragsholder og terapeut. Vibeke har utdannelse fra bl.a. Norsk Kognitiv Institutt, The Phil Parkers Training Institute i London og BI.