Solariumbrukere får føflekkreft tidligere

solarium
solarium
Tar du solarium?

Solariumbrukere har ikke bare økt risiko for å utvikle føflekkreft, men de får også diagnosen tidligere i livet enn dem som ikke bruker solarium, viser en stor norsk studie publisert av Avdeling for biostatistikk ved Universitetet i Oslo.


Føflekkreft er den kreftformen som øker mest i Norge. Antallet nye tilfeller har aldri vært så høyt som i 2014, og vi ser nå omtrent 2000 nye tilfeller av føflekkreft hvert år. Dette er den nest hyppigste kreftformen hos norske kvinner og menn i alderen 25–49 år.

Allerede i 2009 ble solarier klassifisert som kreftfremkallende av WHOs kreftforskningssenter. Til tross for dette er solariebruk fortsatt populært i vestlige land, spesielt blant yngre kvinner.

Nye resultater om solariebruk og føflekkreft
Studien fulgte 141 000 norske kvinner i gjennomsnittlig 14 år, og fant at kvinner som hadde solt seg i solarium 30 ganger eller mer hadde 32% økt risiko for å utvikle føflekkreft, sammenlignet med kvinner som aldri hadde solt seg i solarium. I tillegg var kvinner som startet å bruke solarium før de var 30 år, gjennomsnittlig to år yngre da de fikk diagnosen, enn dem som aldri hadde brukt solarium.

I analysene tok forskerne også hensyn til andre faktorer som påvirker risikoen for føflekkreft, som alder, fødselsår, hårfarge, hudfarge, UV-stråling fra sola i det geografiske området kvinnene bodde og antallet ganger de hadde vært solbrent og vært på solferie.

Betydningen for folkehelsa
Moderne solarier gir omtrent seks ganger så mye UVA og dobbelt så mye UVB som sommersola i Oslo. Studien viser at bruk av solarium øker byrden av føflekkreft i samfunnet, både ved at flere blir syke og at alder ved diagnose blir lavere.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.