Snus hjelper mot Parkinson

snus
snus
Positiv effekt av snus.

Bruk av snus assosieres med redusert risiko for å utvikle Parkinson, ifølge en fersk studie. Tidligere forskning bekrefter tilsvarende resultater for snus i forbindelse med MS og Alzheimer.


Studien på Parkinson ble nylig publisert i International Journal of Epidemiology. Den kombinerte data fra syv kohortstudier med nesten 350.000 svenske menn, som ble fulgt under et gjennomsnitt på 16 år. Forsøkspersonene ble klassifisert i henhold til tobakksbruk og Parkinsons-diagnose.

– Den beskyttende effekten av å bruke snus var ganske imponerende. Risikoen for å utvikle sykdommen var cirka 60 prosent lavere blant snusbrukere sammenlignet med ikke-tobakk brukere, sier Lars-Erik Rutqvist, Senior Vice President for Scientific Affairs i Swedish Match.

Parkinson er en degenerativ sykdom i hjernen som fører til muskelstivhet og nedsatt koordinasjon av bevegelser. Rundt 600 mennesker dør hvert år i Sverige med Parkinson som underliggende dødsårsak.

– Disse funnene er spesielt interessante gitt at det for tiden ikke finnes et godkjent farmasøytisk produkt som har denne type beskyttende effekt mot Parkinsons sykdom. Rundt 2.000 mennesker er diagnostiseres med sykdommen hvert år i Sverige, sier Rutqvist.

Dette er ikke den første studien som viser at snus kan ha positive effekter på sykdommer i hjernen så vel som på kognitive funksjoner. I 2009 viste en studie utført av en forskergruppe ved Karolinska Institutet i Sverige viser at snusere har en betydelig lavere risiko for utvikling av multippel sklerose (MS) enn ikke-brukere av tobakk. Mens nikotin generelt har vist seg å forbedre ytelsen hos personer med mild kognitiv svikt, og det kan også hjelpe dem med Alzheimers.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Gunnar Andreassen er en helseinteressert redaktør og frilansjournalist. Gunnar har utdannelse fra Nord universitet og har vært redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten og Ranaposten.