Smertestillende ved menstruasjonsmerter

Hver måned?

En del kvinner har smerter rett før og under menstruasjon. Heldigvis varer det normalt bare noen dager. Dette er imidlertid svært forskjellig fra person til person og vil også variere fra gang til gang.


Er det store variasjoner er det lurt å bli bevisst hva som kjennetegner de gangene smertene blir store. Kanskje har det vært større belastning for kroppen enn normalt, mer stress eller mindre søvn, eller kanskje andre ting ?

Vi anbefaler å roe kroppen med noe varmt og godt. Varmeflaske og varmpute kan kjøpes på apotek. En varmeflaske koster under tohundre kroner. Noen har glede av vitamintilskudd som vitamin B1, vitamin B6, magnesium og eller omega 3. Andre føler seg bedre av trening og bevegelse.

Røyking derimot kan føre til mer smerte. Ved bruk av p-piller eller hormonspiral opplever noen mindre menstruasjonssmerter. Innenfor alternativ behandling finnes utallige tilbud, normalt uten bivirkninger.

Følgende legemidler kan blant annet hjelpe mot menstruasjonssmerter:

Ved kraftige menstruasjonssmerter:

Ved mindre menstruasjonssmerter:

Begge er reseptfrie og har noe mindre effekt enn de over. Ved bruk av legemidler vær oppmerksom på bivirkninger. For hyppig forbruk er uheldig. Naproksen og Ibuprofen skal man være ekstra forsiktig med, de kan gi alvorlige bivirkninger.

Menstruasjonssmertene blir ofte bedre med alderen, og mange kvinner får mindre smerter etter at de har født barn.

Begynner menstruasjonssmertene først i 30-40-årsalderen skal du kontakte legen din, for da er det større sannsynlighet for at det skyldes andre underliggende årsaker.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Vibeke C. Hammer

Vibeke C. Hammer er skribent, foredragsholder og terapeut. Vibeke har utdannelse fra bl.a. Norsk Kognitiv Institutt, The Phil Parkers Training Institute i London og BI.