Smertestillende for hodepine

hodepine

Hodepine skyldes i de fleste tilfeller at kroppen trenger avkobling, vann eller riktig næring. Strekk gjerne litt på deg, ta en tur om du har mulighet, aller helst ute i naturen.


Trenger du søvn er det viktigst. Har du sovet mye og søvnkvaliteten er dårlig, anbefales bevegelse ute. Stor belastning, stress, støy, sykdom eller for mye alkohol merker de fleste, fortvilelse og irritasjon bedre sjelden tilstanden.

Det å ta hensyn til kroppen er smart. Men å gi kropp og smerte for stor oppmerksomhet er ikke å anbefale. Hjelper ikke avkobling eller søvn vil tilfeldig hodepine ofte kunne behandles med reseptfrie smertestillende piller.

Førstevalg faller på Paracet som du får kjøpt i butikk og på bensinstasjoner. Du skal være klar over at der får du ikke kjøpt mer enn en pakke med 20 tabletter av gangen.

Har du en del medisiner hjemme og lurer på hva som er best for hodepine anbefales medikamenter med paracetamol, som:

  • Paracet
  • Pamol
  • Panodil
  • Paracetduo
  • Pinex

Apotekene har et rikelig utvalg av smertestillende medikamenter. Det er også tilgjengelig som brustablett og stikkpiller. På apoteket får du god hjelp.

Om legemidler med paracetamol ikke har tilstrekkelig effekt kan følgende benyttes:

  • Acetylsalisylsyre
  • Diklofenak
  • Ibuprofen

Vær imidlertid oppmerksom på denne type medikamenter har høyrer risiko for bivirkninger enn paracetamol produkter, blant annet allergiske reaksjoner og hjerte og karsykdommer.

Noen knasker bokstavelig talt smertestillende som det skulle vært sukkertøy. Man skal være oppmerksom på at regelmessig bruk av smertestillende medikamenter etter noen måneder kan gi hodepine.

Kombinasjon av ulike legemidler, også reseptfrie, kan ha uheldige effekt. Ønsker du å trappe ned et stort forbruk, vær forberedt på abstinenser og andre plager. Rådfør deg alltid med lege om dette gjelder reseptbelagte legemidler.

Å ta smertestillende to til tre ganger i uken går helt fint. Det er når du bruker det oftere enn dette, at problemene begynner, sier Anne MacGregor, direktør innen forskning ved City of London Migraine Clinic.

Livsstilsendring har hjulpet mange ut av tilbakevendene smerter. Har smerten vart en stund eller er kraftige ta kontakt med fastlegen din.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Vibeke C. Hammer

Vibeke C. Hammer er skribent, foredragsholder og terapeut. Vibeke har utdannelse fra bl.a. Norsk Kognitiv Institutt, The Phil Parkers Training Institute i London og BI.