Slik unngår du gangsår 17. mai

gnagsår 17. mai
gnagsår 17. mai
Unngå gnagsår på 17. mai.

Å få gnagsår på 17. mai kan være veldig irriterende og legge en demper på feiringen, men gnagsår kan lett forebygges og behandles.


Gnagsår oppstår gjerne når huden på føttene utsettes for gjentagende friksjon. Huden blir varm og rød og varm, og deretter kan det dannes væskefylte blemmer.

Noen personer får nesten aldri gnagsår mens andre lett får gnagsår. Føttene er vant med belastning i ulik grad, og går man mye kan huden bli mer motstandsdyktig mot gnagsår. Med riktige forebyggende tiltak og rett behandling kan likevel de fleste unngå plagene med gnagsår på selveste nasjonaldagen.

Velg rett sko
Det er ikke bare utseendet du skal tenke på, skoen må sitte godt på føttene. Både trange og for store sko kan lett gi deg gnagsår.

Bruk rett sokker
Dyre sokker bruker generelt sett være bedre. Du kan også bruke to tynne sokker slik at du unngår direkte friksjon mot huden på føttene.

Gnagsårplaster
Kjøp gnagsårplaster på et apotek og sett det på de stedene du tror du kan få gnagsår på. Det er bedre å bruke plaster før du får gnagsår istedenfor etterpå.

Sportstape
Sportstape høres drastisk ut men er meget effektivt. Sportstape kan man kjøpe på apotek og i sportsbutikker, enkelte bensinstasjoner har også sportstape.

Slik behandler du gnagsår
Hvis huden er blitt rød uten at det er noen blemme, kan man legge på gnagsårplaster for å unngå at man får sår på føttene. Man kan også bruke sportstape over plasteret slik at det ikke forskyver seg.

Har du fått en blemme kan du få infeksjon om det punkteres. Da er det mye bedre om du bruker gnagsårplaster og tar hull på blemmen når det er dannet ny hud under blemmen. Om det går hull på blemmen, bør du rense med desinfiserende væske eller sårservietter og deretter ta på gnagsårplaster.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Gunnar Andreassen er en helseinteressert redaktør og frilansjournalist. Gunnar har utdannelse fra Nord universitet og har vært redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten og Ranaposten.