Slik pakker du feriebilen for å unngå smitte

if

I sommer er det én ting som er annerledes ved pakkingen av bilen før ferieturen. Smittevern har kanskje ikke stått på toppen av listen ved pakking av feriebil tidligere, men i år blir tilgang på antibakterielle midler, såpe og vann viktig å prioritere.


– Når vi reiser fra sted til sted, kan det av og til være vanskelig å finne ordentlig vaskemuligheter. Derfor bør regjøringssaker for hendene være lett tilgjengelige i kupeen til bilen denne sommeren, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

Helsemyndighetene understreker at hyppig håndvask, eventuelt rengjøring av hendene med antibakterielle midler, er viktig for å holde koronapandemien i sjakk.

– Det kan faktisk være lurt å ha med seg en liten beholder med håndsåpe og et par flasker med vann for å kunne vaske hendene ordentlig på en rasteplass. Ja, det er litt uvanlig, men vi lever i en uvanlig tid, sier Clementz.

Les også:  Sammen gir vi glede

Vannflaskene bør oppbevares under frontsetene, slik at de ikke kan fly gjennom lufta ved en eventuell bråbrems.

Pakker du feriebilen feil, kan bagasjen bli en dødsfelle:

En bag på 30 kilo i baksetet kan med ett veie 1200 kilo hvis bilen krasjer eller må bråstoppe i 50 km/t. Skjer det samme ved en fart på 100 km/t, er faktisk vekt på bagen utrolige 4800 kilo. Det er det samme som en elefant veier.

– Selv mobiltelefoner som ligger løst i bilen kan skade fører og passasjerer alvorlig ved bråbrems eller kollisjon, sier informassjonssjefen i If.

Les også:  Covid-19 renhold: Glem spriting - nå er det "fogging" som gjelder

Ved krasj i 100 km/t veier en mobiltelefon plutselig 15-16 kilo.

– Unngå at løse gjenstander ligger og slenger i baksetet på ferieturen, slikt som vannflasker og nettbrett. Det sikreste er å ha dem i ordentlige festeanordninger på ryggen til forsetene eller å la dem ligge på gulvet, sier han.

Det er særlig hvis løse gjenstander treffer hode eller nakke at kritiske skader kan oppstå.

Når feriebilen skal pakkes, er det viktig å gjøre det riktig for å bevare kjøreegenskapene. Tyngdepunktet bør være så lavt som mulig, er rådet fra If.

– Legg alle de tyngste sakene underst og i midten. Stuv lasten mot ryggstøtten, men ikke la bagasje gå over seteryggen – eller plasser saker og ting på hattehylla. Det er det samme som å oppbevare prosjektiler i hodehøyde, sier Clementz.

Les også:  Mulig smitte på ambulanseflybasen i Brønnøysund

Har du stasjonsvogn eller SUV, kan et nett over bagasjen eller mot bagasjerommet gi ekstra sikkerhet. Plasserer du bagasje inni selve kupeen, oppbevar den på gulvet.

Det er fristende å fylle takboksen. Sett deg inn i vektgrensen produsenten oppgir, og unngå å oppbevare tunge gjenstander her. Med bagasje på taket kan bilens kjøreegenskaper bli vesentlig endret. Sjekk bilens instruksjonsbok for maks vekt på taket.

– Sikre lasten i takboksen ved å fylle ut med lette gjenstander mot veggene for å stabilisere, og bruk lastestroppene til holde på plass det som er i boksen, sier Sigmund Clementz i If.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.