Slik lager du marinaden selv – Helt uten sukker og salt

matprat

Visste du at en del ferdigmarinader inneholder mye salt og sukker? Dersom du lager din egen marinade har du full kontroll på både innhold og smak.


Hensikten med å marinere er først og fremst å gi kjøttet ekstra smak, alt etter hva du lager marinaden av.

– Vi har en huskeregel – KOS. Det er forkortelsen for krydder, olje og syre, og er alt du trenger for å lage den perfekte marinade, sier Anette Hansen, matfaglig rådgiver i MatPrat. 

En marinade bør inneholde matolje, krydder og en syrlig væske. Oljen trekker til seg smak fra krydderet og overfører kryddersmaken til kjøttet. Matoljen bør være nøytral på smak og tåle høy varme, som for eksempel rapsolje. Som smakstilsetninger kan man bruke ulike typer krydder. Tørkede krydder eller ferske urter, som timian, rosmarin, oregano eller salvie, løk og hvitløk er også gode smaksbærere. Den syrlige væsken kan være eddik, vin, sitronsaft, surmelk, yoghurt eller lignende. 

– Det finnes mange smakstilsetninger og krydder du kan bruke som erstatninger for salt, som kan være med på å fremheve smaken i retten og gjøre den fargerik og fristende, sier Hansen. 

Syrlige ingredienser som eddik, sitron eller lime passer utmerket til kjøtt- og fiskeretter, i tillegg til at det passer godt til ulike grønnsaker, slik som asparges, brokkoli eller i en salat.

Hvis du ikke allerede har prøvd det kan saft av grillet sitron løfte smaken både på marinaden, dressingen, eller kjøttet/fisken, sier Hansen. 

– Løk, som hvitløk, sjalottløk og vårløk, friske urter slik som bladpersille, rosmarin, timian, koriander, basilikum, mynte eller oregano og hakkede tomater passer godt til det meste, og tilfører så mye smak at du ikke vil savne saltet, avslutter Hansen.

Kilde: MatPrat.no.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.