Slik kan du forebygge benskjørhet

benskjørhet

Nordmenn er i verdenstoppen når det gjelder antall brudd som følge av benskjørhet. Mellom 240 000 og 300 000 nordmenn har benskjørhet, og de fleste vet ikke selv at de har benskjørhet før det første bruddet.


Benskjørhet (osteoporose) medfører at man får en reduksjon i benmassen som gjør at det skal mindre belastning til før man får et brudd.

– Årsakene til at benet blir mer porøst er sammensatte. Noen har lav benmasse i utgangspunktet, mens andre taper den raskere enn normalt. Kvinner har større risiko for brudd enn menn, og risikoen for brudd vil også øke med alderen. Det synes klart at benskjørhet også har arvelige faktorer. Kaukasiske kvinner er de som har høyest risiko for brudd, forteller Maren Hoff, farmasøyt og kvalitetsrådgiver i Boots Norge.

Noen sykdommer, som cøliaki og Crohns sykdom, reduserer opptaket av næringsstoffer og kan øke risikoen for osteoporose.

Dette kan du gjøre selv:

  • Stump røyken! Røyking reduserer beintettheten og gir økt fare for benskjørhet.
  • Få i deg nok kalsium! Kalsium er avgjørende for bentettheten, og brukes også som behandling hos de som har fått diagnosen benskjørhet for å forebygge brudd.
  • Få i deg nok vitamin D! Vitamin D er avgjørende for byggingen av skjelettet.
  • Vær forsiktig med alkohol! Høyt alkoholforbruk øker risikoen for hoftebrudd.
  • Vær fysisk aktiv! Liten fysisk aktivitet øker faren for brudd.
  • Hold vekten! Lav kroppsvekt og svingninger i vekten ser ut til å øke risikoen for brudd.

Fra 20. oktober, Verdens osteoporosedag, har Boots apotek fokus på benskjørhet. Årets tema er særlig på livsstilsendringer som kan forebygge tap av benmasse og redusere faren for brudd.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Gunnar Andreassen er en helseinteressert redaktør og frilansjournalist. Gunnar har utdannelse fra Nord universitet og har vært redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten og Ranaposten.