Sjømatnæringen med kostholdsløft

sjømat
sjømat
Iselin Bogstrand (til venstre) og Sara Møllebakken i Norges sjømatråd.

Myndighetene vil at nordmenn skal spise mer sjømat, frukt og bær, grønnsaker og grove kornprodukter. Nå er det startet et samarbeid som skal gjøre det enklere å ta sunne valg.


Med den trendy sjømatretten poké med marinert laks, mango, avokado, vårløk og byggryn på menyen ga Norges sjømatråd sitt lunsjbidrag da statssekretær Frode Hestnes i helse- og omsorgsdepartementet og en rekke matprodusenter, dagligvarebransjen og grossister nylig møttes hos Helsedirektoratet.

Der signerte de en tilslutningsavtale som forplikter matprodusentene og handelen til å bidra til at inntaket av grønnsaker, frukt, grove kornprodukter og sjømat øker. Myndighetenes mål er at befolkningen skal spise 20 prosent mer av disse produktene i 2021 enn vi gjør nå.

– Vi må tørre å problematisere det vi spiser lite av, det vi spiser for mye av – og det vi burde spise mer av. Fortsatt spiser nordmenn greit med sjømat, men det er fordi vi har en godt voksen generasjon som spiser veldig mye fisk. Problemet er at denne generasjonen dør ut og blir erstattet av generasjoner som spiser langt mindre sjømat. Vi klarer ikke å rekruttere godt nok i bunnen, og det er et problem, sier Møllebakken.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Gunnar Andreassen er en helseinteressert redaktør og frilansjournalist. Gunnar har utdannelse fra Nord universitet og har vært redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten og Ranaposten.