Sikkerhetsutstyr forhindrer ulykker

stiger
stiger
Rigtig stige og rett bruk av stiger kan hindre ulykker.

Mange nordmenn skader seg når man bruker stiger og konsekvensene er ofte skader og sykdomsfravær. Skader ved bruk av stiger kan skyldes mange ting, alt fra type stiger og bruken av stigene. Fall fra stiger skjer ofte på grunn av hastverk.


Det er sjelden at feil på stigen er årsaken til ulykken. Som oftest er stigen brukt på feil måte. Og det har ikke bare med erfaring å gjøre, det har også med hvor mye tid du bruker til å sikre det mot ulykker når du bruker stigen.

– Når vi bare skal en meter eller to opp på veggen for å gjøre en rask, liten jobb, er det fort gjort å glemme at alvorlige stigeulykker skjer fra alle høyder, sier produktsjef Elma Delic i Wibe Ladders.

Vår generasjon vet ikke hvordan de bruker en stige
Statistikken over stigeulykker viser at de nesten aldri skyldes feil på stigen, men forårsakes av at den er brukt på feil måte. Hun påstår at vår generasjon ikke vet hvordan de bruker en stige.

– Mange aner nok at det finnes tilbehør som sikrer stigen bedre, men de orker vel ikke dra helt til byggevarehuset når de bare skal gjøre en enkel, liten jobb noen få meter over bakken. Statistikken viser imidlertid at stigeulykker skjer i alle høyder. Det er nesten like mange alvorlige ulykker i høyder på under 120 centimeter, som fra toppen av stigen, sier Elma Delic.

Viktig med riktig vinkel mellom stige og vegg
For en ordinær stige som står opp mot en vegg, skjer ulykkene vanligvis fordi den er satt opp for flatt mot veggen. Da blir tyngdepunktet feil, og stigen sklir ut.

– Riktig vinkel mellom stige og bakke er 75 grader, forklarer Elma. – Dette måler du enkelt ved å stå sidelengs inntil fremsiden av stigen. Så setter du hånden i siden, og hvis albuen din da akkurat berører stigen, er vinkelen riktig.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Gunnar Andreassen er en helseinteressert redaktør og frilansjournalist. Gunnar har utdannelse fra Nord universitet og har vært redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten og Ranaposten.