Sett grenser for barns skjermbruk

syn barn skjerm
syn barn skjerm
Å låse blikket på samme avstand over lengre tid, stresser øynene. Foto: Colourbox.

Flertallet av norske foreldre har ikke regler for barnas tidsbruk på skjerm når det gjelder syn, viser en undersøkelse. 28 prosent setter ingen grenser for barnas bruk av smarttelefoner og nettbrett for å gi øynene hvile. 19 prosent begrenser bruken svært sjelden, men ytterligere 14 prosent gjør det ganske sjelden.


Det viser en spørreundersøkelse TNS Gallup har gjort for Norges Optikerforbund. Optikerne mener det trengs større bevissthet om hva øynene utsettes for i time etter time foran skjermen.

– Øynene brukes veldig ensidig og statisk foran mobil og nettbrett, mens de egentlig er laget for variasjon. Synet har det best når vi fokuserer på ulike avstander og har blikket i stadig bevegelse, sier generalsekretær Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund.

Eldre barn har færre grenser for skjermbruk enn yngre, viser undersøkelsen. 65 prosent av foreldre med barn fra seks til atten år setter sjelden eller aldri begrensninger. Blant foreldre med barn under seks år ligger andelen på 45 prosent.

– Jo yngre barn er, desto mer kan synet påvirkes både i positiv og negativ retning. En femåring som bruker øynene ensidig eller feil, kan lettere få synsrelaterte problemer senere i livet enn for eksempel en tiåring, sier Haugo.

Stresser øynene
I mange deler av verden er det registrert økende innslag av nærsynthet blant unge, særlig i asiatiske land. I Norge er synsforskerne forsiktige med å trekke konklusjoner.

– Vi vet at det er langt flere femtenåringer enn syvåringer som er nærsynte, men vi kan ikke konkludere med at det er flere nærsynte skolebarn i Norge nå enn før, sier førsteamanuensis og optiker Helle K. Falkenberg ved Høgskolen i Sørøst-Norge (HSN).

Derimot kobles mer skjermbruk til rapporter om økende grad av barn og unge som sliter med muskelplager og søvnvansker.

– Når barn fortaper seg helt i et spill, kan de bli sittende lenge. Å låse blikket på samme avstand over lengre tid, stresser systemet. Det kan føre til hodepine, eller plager i øynene. Det kan også være en årsak til at et barn blir fortere sliten av å lese, sier Falkenberg.

Å se ned på en skjerm er også en mer unaturlig stilling for nakken enn om du ser rett fram.

– Både kroppen og synet er skapt for variasjon. Barn har godt av å forholde seg fysisk til den virkelige 3D-verdenen, sier hun.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.