Roche lanserer ny test for å påvise Covid-19-antistoffer

roche

Roche lanserer i løpet av kort tid en ny test for å påvise antistoffer hos mennesker som har vært utsatt for Covid-19. Testen vil etter hvert også bli tilgjengelig i Norge, og kan potensielt bidra til å hjelpe samfunnet på veien tilbake til normalen.


Den nye Elecsys Anti-SARS-CoV-2 serologitesten kan oppdage antistoffer i blodet hos personer som har vært utsatt for det nye koronaviruset (SARS-CoV-2), som forårsaker COVID-19-sykdommen. Antistofftesting er sentralt for å identifisere personer som har blitt infisert med viruset, spesielt de som kan ha blitt smittet, men som ikke har fått symptomer.

Testen kan også være et viktig bidrag for å screene høyrisikogrupper, som helsepersonell, medarbeidere innen matforsyning eller andre som kanskje allerede har utviklet et visst nivå av immunitet og dermed kan fortsette å gå på jobb, eller komme tilbake i arbeid. 

– Når vi etter hvert lærer oss mer om immuniteten til COVID-19, kan testen potensielt bidra til å hjelpe samfunnet med å komme raskere tilbake til normalen, sier Daniel Malarek, administrerende direktør i Roche Diagnostics Norge.

Etter lanseringen av en ny analyse i midten av mars for å oppdage aktiv infeksjon med sykdommen, har Roche satt opp farten for å utvikle også en antistofftest.

Severin Schwan, administrerende direktør i Roche Group, varsler at testen kan ventes allerede i begynnelsen av mai. Han mener det er avgjørende for et selskap som Roche å bidra så godt det lar seg gjøre, slik at verdenssamfunnet kan overvinne pandemien.

– Roche samarbeider tett med helsemyndigheter og øker produksjonen for å sikre rask tilgjengelighet av testen globalt, sier Schwan.

Rask tilgang til pålitelige tester av høy kvalitet er avgjørende i den situasjonen vi står i.

– Antistofftesten er et viktig neste trinn i kampen mot Covid-19, sier Daniel Malarek, og poengterer at den kan utføres på instrumenter som allerede finnes på mange norske laboratorier.

Elecsys Anti-SARS-CoV-2-immunanalyse er en såkalt in vitro-test. Ved bruk av humant serum og plasma tatt fra en blodprøve, kan antistoffer påvises og kroppens immunreaksjon mot SARS-CoV-2 bestemmes. 

Testen kan også brukes i epidemiologisk forskning for bedre å forstå spredningen av sykdommen i samfunnet, og sammen med molekylære tester for å hjelpe til med å fastslå diagnosen hos pasienter hvor man mistenker Covid-19.

Sykehus og laboratorier kan kjøre testen på Roches cobas e-analysatorer, som er tilgjengelige over hele verden.

Roche tar sikte på å ha antistofftesten tilgjengelig i begynnelsen av mai i land som godtar CE-merket, det vil si at Norge også er inkludert.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.