Reinsdyrmiddag i romjulen – Supersunn pause fra fet julemat

Handeland

Hva med å ta et lite avbrekk fra fet julemat med magert, smaksrikt alternativ som i tillegg er enkelt og raskt å tilberede? Med noen enkle knep kan du imponere familie og venner med en av de mest eksklusive råvarene vi har i Norge. 


Det er lov og deilig å gasse seg med god mat og drikke i jula. Etter noen dager blir det likevel ofte nok ribbe og andre fete retter for mange av oss. Men det er ingen grunn til å gå på akkord med kvaliteten på høytidsmaten. Reinsdyr er festmat så det holder, og samtidig noe av det aller sunneste kjøttet du kan spise. Det er magert, rikt på omega-3 og omega-6 og proppfullt av vitaminer og mineraler.

Likevel viser ferske tall fra analysebyrået YouGov at færre enn en av ti velger reinsdyrkjøtt som julemat. Det mener Are Smuk Figved, administrerende direktør for Finnmark Rein, kan være i ferd med å endre seg. Han tror flere har begynt å få øynene opp for både sunnere alternativer, og for kjøtt som er produsert på en bærekraftig måte, slik reinsdyr er.

Det er ikke mange steder i verden hvor du kan gå i butikken og kjøpe reinsdyrkjøtt rett fra Finnmarksvidda. Nå får du til og med kjøpt det som ferskvare i Meny-butikker, noe som gjør det enda enklere å tilberede en sunn og velsmakende viltmiddag i romjula.

6 tommelfingerregler for steking av reinsdyrkjøtt

1.     Bruk ferskt reinsdyrkjøtt ved romtemperatur, tørk med kjøkkenpapir før steking.

2.     Gjør det enkelt. Fersk, rein indrefilet taler for seg selv.

3.     Pass på å ikke steke kjøttet tørt – rein er utrolig magert.

4.     Reinsdyrsteik stekes ved 125 grader. Bruk alltid steketermometer.

5.     La alltid steiken hvile i minst 15 minutter.

Fordi reinsdyr er i aktivitet hele livet og har et sundt og næringsrikt kosthold, blir kjøttet ekstremt magert, forklarer Smuk Figved. Rein er omtrent like magert som kylling og langt magrere enn for eksempel sau og storfe. Dessuten kan kjøttet konkurrere med sjømat på omega-3-innhold.

I motsetning til mange andre typiske juleretter kan en reinsdyrmiddag lages relativt raskt og enkelt. Men det vil alltid være høytid forbundet med denne urnorske råvaren, mener Figved. Viltkjøttet er svært rikt på smak, og behøver derfor ikke mye ekstra for å imponere på julemiddagsbordet.

Reinsdyrfilet med skogsopp ingredienser:

Hovedrett til 4

600–800 g reinsdyrfilet

Soppblanding:

250–300 g skogsopp, renset og i biter

2 sjalottløk, finhakket

30 g gressløk eller vårløk, finsnittet

Saus:

30 g sukker

1,5 dl rødvinseddik

20 g finhakket tørket fiken

5 dl redusert reinsdyrkraft eller annen viltkraft

1 hakket fersk fiken, kun fruktkjøttet

Fremgangsmåte:

Begynn med sausen. Ha sukker i en gryte og varm opp på middels varme til fargen blir gyllen. Kjøl ned blandingen litt, og ha i eddik og tørket fiken. Kok forsiktig til mengden er halvert. Tilsett kraften og kok inn til smaken er fyldig. Press blandingen gjennom en sikt med en spiseskje, slik at den er helt fri for klumper. Tilsett fersk fiken og smak til med salt og pepper. 

Stek skogsopp og sjalottløk i smør på middels varme til soppen slipper væske. Ha i gressløk og smak til med salt, pepper og en dråpe sitronsaft.

Brun smør i en stekepanne. Brun reinsdyrfileten godt på alle sider, og krydre med litt salt og pepper. Er filetene tynne, trenger du ikke ettersteke i ovn. Er filetene litt større, ettersteker du et par minutter på 160 °C. La kjøttet hvile før du skjærer i det.

Anrett kjøtt, saus og sopp på en tallerken. Server gjerne med ovnsbakte poteter eller en fin potetpuré.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.