Redd for å bli smittet, ikke for å smitte andre

hygiene

8 av 10 vasker hendene for sin egen del, men ikke for andres del, ifølge en fersk spørreundersøkelse. Dette og mye mer avslørrte Essity i anledning Verdens håndvaskedag.


I forbindelse med Verdens håndvaskedag 15. oktober delte Essity ny informasjon om håndhygiene fra den globale hygiene- og helseundersøkelsen fra juli 2020. Det er tydelig at korona har påvirket folks adferd, ikke minst når det gjelder håndhygiene. 2 av 3 har endret måten de vasker hendene på, og 75 prosent sier at de vasker hendene oftere enn før.

Det viser seg imidlertid at motivasjonen for å vaske hendene varierer kraftig.

God håndhygiene er avgjørende i kampen mot sykdommer, og mer enn 10 000 mennesker fra hele verden bekrefter at det har skjedd en positiv endring hva håndhygiene angår. Hele 77 prosent sier imidlertid at de kun vasker hendene for å beskytte seg selv.

Les også:  Legeforeningen fraråder bruk av Janssen-vaksinen

I tillegg vasker et flertall kun hendene etter at de har gjort noe. For eksempel sier 78 prosent at de vasker hendene etter at de har vært på et offentlig sted. Samtidig oppgir kun 38 prosent at de vasker hendene før de besøker et offentlig sted. Dette kan type på at folk er mer bekymret for at de kan ha vært borti smitte selv, enn tanken på at de potensielt kan smitte andre.

– Til tross for stor solidaritet med helsearbeidere under denne pandemien, viser undersøkelsen at vi kan bli flinkere til å vaske hendene for andre sin skyld, sier Global Brand Innovation Manager for Essity Professional Hygiene, Carolyn Berland, PhD.

Les også:  Stor etterspørsel på luftrensere – Ren innendørsluft blir viktigere for bedre livskvalitet

Når du gjenåpner bedriften eller vil tiltrekke deg nye kunder, har god håndhygiene blitt avgjørende for at kunder skal føle seg trygge. Forventninger til hygienestandarder har økt i løpet av korona-situasjonen. 6 av 10 oppgir at forventningene deres til god hygiene på restauranter og kaféer har økt. Like mange sier at de føler seg tryggere når de vet hva håndhygienepraksisen er på offentlige steder.

Totalt er 81 prosent av respondentene enig med følgende utsagn: «Jeg forventer at offentlige toaletter har et trygt, hygienisk miljø i større grad enn før COVID-19».

Les også:  Legeforeningen fraråder bruk av Janssen-vaksinen

– For bedrifter som vil få kunder til å vende tilbake, er det avgjørende med gode rutiner for håndhygiene, tilgang på håndvask eller håndsprit og at de forteller hva de gjør for å hindre smittespredning. De som lykkes med dette, vil komme styrket ut av situasjonen, sier Finn Pedersen, Commercial Director Norway, Essity Professional Hygiene.

Doktor Berland håper Verdens håndvaskedag og den globale pandemien kan være med å sette langsiktig søkelys på god håndhygiene.

– Håndhygiene er et viktig verktøy i arbeidet med å opprettholde en god helse i samfunnet. Jeg håper den økte frekvensen av håndvask fortsetter gjennom hele pandemien og i tiden etter, avslutter Berland.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.