Poteten er sunt, rimelig og bærekraftig

poteter

Den er sunn, anvendelig i mange slags retter, rimelig og ikke minst bærekraftig. Potet er egnet å dyrke i hele landet, og den tåler godt lagring. Fra gammelt av var hensikten med høstferien at familien skulle være med å få potetene i hus.


Selv om dette ikke er tilfelle for så mange lenger, kan vi glede oss over å finne nyhøstede norske poteter i hele landet på denne tiden av året, og ta del i markeringen av den norske potetdagen.

– Vi har sett en tydelig nedgang i forbruket av ferske poteter gjennom mange år, og spesielt er det de yngre som velger bort poteten, forteller Gerd Byermoen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt. Siden år 2000 har forbruket av ferske poteter gått ned med nesten 50 %.

I en undersøkelse foretatt høsten 2018 ser vi at 25 % i aldersgruppen 18 – 29 ikke spiser poteter til hverdags, og ca. 30 % spiser poteter en gang i uken i hverdagen. Til sammenlikning velger 36 % i aldersgruppen 60 + å spise poteter 3 av 4 dager i ukedagene.

I 1971 spiste 88 % av befolkningen i Norge poteter på hverdager og 93 % på søndager.

De unge liker poteter, men mange forbinder poteter med tradisjonsmat, som de ikke vanligvis lager. De fleste har et begrenset repertoar med middagsretter til hverdags, og mange bruker ofte pasta og ris.

Det er fullt mulig å velge poteter i mange spennende retter. Faktisk er poteten et nøkkelhullsprodukt, og sammenlikner vi den med andre vanlige karbohydratkilder, som hvit ris og pasta, kommer den godt ut ernæringsmessig. Poteten er rik på karbohydrat, men har færre kalorier, og har i tillegg fiber, vitaminer og mineraler som er viktig for kroppen.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.