– Pollenplager kan bli verre inne enn ute

pollen
pollen
Det hjelper ikke alltid å være innendørs i pollensesongen.

For nær én million nordmenn er våren ensbetydende med nysing, kløende øyne og slapphet. Men det er ikke alltid det hjelper å flykte innendørs for å unngå allergien. Slurver du med renholdet, kan nemlig inneluften bli mer forurenset av pollen og støv enn luften utenfor huset.


– Inneluften forurenses av partikler som vi selv drar med oss inn. I tillegg kommer pollen og støv inn gjennom åpne vinduer og luftekanaler. Til enkelte tider av døgnet kan luften inne i huset bli mer forurenset av pollen og støv enn luften utenfor huset, sier Espen Nordheim, som har ansvaret for innkjøp av småelektriske produkter til alle Lefdal Elektromarked-butikker i Norge.

Pollenssesongen varer vanligvis fra mars til august, men blir stadig lengre på grunn av mildere klima. Det er mulig å stenge noen av partiklene ute ved å bruke pollenfiltre foran vinduer og lufteventiler, samt ved å holde vinduene mest mulig lukket.

– Likevel vil huset sakte, men sikkert fylles opp av pollen og støv. Vi frakter det med inn og det samler seg på overflater, i tepper, på inventar, på klær og i grove tekstiler. Våre bevegelser i rommet bidrar til å virvle opp pollen og støv som pustes inn eller havner på øynene og slimhinnene, sier Nordheim.

Luftrenser fjerner pollen
Mye tyder på at nordmenn begynner å ta innelufta på alvor og hos Lefdal merker man at produkter som lover bedre inneklima selger stadig bedre. Avfuktere gjør inneklimaet bedre ved å fjerne luftfuktighet og dermed redusere risikoen for soppvekst og råte. Luftrensere fjerner bakterier, virus og pollen fra luften.

– Vi omgir oss med utrolig mange ting som trekker til seg støv og pollen, for eksempel skjermer og tørkestativer. De nye luftrenserne er små og effektive. De suger inn støv, bakterier, virus og pollen og steker dem på høy temperatur. Ut kommer ren og frisk luft, sier Nordheim.

Luftrenseren virker bare i det rommet den plasseres i. Likevel trenger du ikke å kjøpe en renser for hvert rom i huset.

– Bruk den i det rommet hvor du oppholder deg mest, for eksempel på soverommet. Det vil bidra til færre allergiplager om natten. Uansett kan luftrenseren enkelt flyttes på, sier Nordheim.

Finn fram støvsugeren
Et annet tiltak mot pollen innendørs er å støvsuge grundig og ofte.

– God luft inne er også avhengig av godt renhold. Støvsugere med partikkelfilter (HEPA-filter) bidrar til at luften som blåses ut av støvsugeren nesten ikke inneholder støvpartikler. Du kan også bruke en tørr mikrofiberklut. Du bør støvsuge lufteventilene over vindu og i ytterveggen, slik at pollen, støv og døde insekter fjernes fra luftekanalene, sier Lefdals Espen Nordheim.

Han sier videre at det ofte kan være nærmest umulig å fjerne all pollen i et hus, og man i stedet kan prøve å gjøre ett rom i huset til en pollenfri sone der man plasserer en luftrenser.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Gunnar Andreassen er en helseinteressert redaktør og frilansjournalist. Gunnar har utdannelse fra Nord universitet og har vært redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten og Ranaposten.