Pasteurisering er viktig for folkehelsa

melk

Rå melk rett fra kyr, geiter og sauer kan inneholde bakterier, virus og parasitter som gir sykdom. Men ved å varmebehandle melka (pasteurisering) dør de skadelige mikroorganismene.


Mattilsynet skriver på sine hjemmesider at pasteurisering er et av de historisk viktige tiltakene for å bedre folks helse.

Pasteurisering dreper skadelige mikroorganismer
Siden begynnelsen av 1950-tallet har det vært påbudt å varmebehandle rå melk før den omsettes. All melk i norske butikker er pasteurisert.

Les også:  En million nordmenn sier nei til korona-vaksine

– Pasteurisering vil si at melken varmebehandles ved minimum 72 ºC i minst 15 sekunder. Mikroorganismene i rå melk blir drept ved pasteurisering, forteller Hanne Oppegaard, fagleder Trygg Mat i TINE.

Helt trygt å drikke melka
Det er forbudt å omsette rå melk (upasteurisert melk) på grunn av fare for sykdom. Bakterier, virus og parasitter kan komme over i melken under melking, for eksempel fra infeksjon i juret, sår på spenene eller fra avføring. I forrige uke ble det kjent at det er påvist virus fra flått i melka.

Les også:  Økt forskningsinnsats på persontilpasset mat til eldre

– I følge NMBU tar pasteuriseringen knekken på dette viruset og de aller fleste skadelige mikrober som kan fremkalle sykdom, understreker Oppegaard.

Historisk viktig for folkehelsa
Barn, personer med svekket immunforsvar og gravide er spesielt utsatt for å bli syke, og bør heller ikke spise produkter laget av rå melk.

Mattilsynet har sine ord i behold når de uttaler at pasteurisering er et av de historisk viktige tiltakene for å bedre folks helse.

Les også:  LESERINNLEGG: Ordførere nekter å ta imot penger for å gi eldre god mat

Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.