– Pandemien krevende for urfolk i nord

norilsk

– Coronavirus pandemien har blitt en stor utfordring for urbefolkningene i nord, blant annet på grunn av tvungen stenging av landegrensene, sa Finlands ambassadør i Russland Antti Helanterä.


– Pandemien er selvfølgelig en utfordring for oss alle, men for Norden, gitt at i nord har statsgrensene neppe hatt noen betydning de siste tiårene. Men alle land ble tvunget til å stenge grensene på grunn av pandemien, og folk langt fra hovedstedene har ikke en åpen grense i nord. Det betyr at situasjonen i Nord har endret seg, sa ambassadøren på det russiske næringsforumet SPIEF 21 i St. Petersburg.

Les også:  Legeforeningen fraråder bruk av Janssen-vaksinen

Han bemerket også viktigheten av grenseoverskridende samarbeid mellom de arktiske landene og uttrykte håp om interessante prosjekter innenfor rammen av Russlands formannskap i Arktisk råd.

Som Andrey Grachev, visepresident for Norilsk Nickel, bemerket i sin tale, i 2020, i året med koronaviruspandemien, utviklet selskapet, sammen med urfolkene i nord, et femårig program for å støtte denne befolkningsgruppen, som inkluderer tiltak for å forbedre livskvaliteten i bosetninger og utvikling av håndverk.

– Vi holder en konstant dialog og gjør vårt beste for å bevare kulturen, livsstilen, tradisjonene i Taimyr. Vi har ført denne politikken før. Vi har inngått en avtale med Association of Indigenous Small Peoples of the North of Russia med et budsjett på 2 milliarder rubler, sa Grachev.

Les også:  Legeforeningen fraråder bruk av Janssen-vaksinen

Tidligere er det rapportert at representanter for urfolkene i nord for Taimyr signerte en samarbeidsavtale med verdens største produsent av palladium og nikkel, Norilsk Nickel.

Urfolk og Norilsk Nickel har utviklet en felles handlingsplan verdt 2 milliarder russiske rubler (25,9 millioner dollar). Støtteplanen inkluderer støtte til tradisjonelle aktiviteter, beskyttelse av habitater, finansiering av boliger, helse, infrastruktur, turisme samt sosiale og kulturelle prosjekter.

Les også:  Legeforeningen fraråder bruk av Janssen-vaksinen

Det nye programmet er resultatet av en etnologisk ekspedisjon som fant sted sommeren 2020 i Taimyr.

Ekspedisjonsmedlemmene gjennomførte over 100 intervjuer og undersøkelser av representanter for urfolk. Basert på forslagene ble prioriterte oppgaver identifisert, inkludert opprettelse av sesongarbeidsplasser i områder som turisme, reindrift, fiske og jakt. Det er planlagt å bygge verksteder for prosessering av reinsdyr og fisk, innkjøp av kjøleenheter, bygge et etnisk kompleks med verksteder for produksjon av pelsprodukter, subsidiert helikoptertransport, målrettet opplæring i etterspurte spesialiteter i selskapet, utgivelse av lærebøker på morsmål og mange andre løsninger.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Gunnar Andreassen er en helseinteressert redaktør og frilansjournalist. Gunnar har utdannelse fra Nord universitet og har vært redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten og Ranaposten.