Ønsker moderne blodsukkermåling

diabetes scanner

Å måle blodsukkeret ved å stikke seg i fingeren er i ferd med å bli utdatert. Norske myndigheter åpner nå for bruk av en armsensor som skanner blodsukkeret. Men Diabetesforbundet frykter langdrygt byråkrati.


Det var på mandag denne uken at Beslutningsforum åpnet for at systemet Freestyle Libre kan brukes av barn med diabetes type 1. Frem til nå har brukere selv måtte betale 20.000 i året for systemet. Diabetesforbundet er lettet over at det nå er bevegelse i saken, etter å ha jobbet for å få apparatet på refusjon i flere år.

– Men vi stiller oss uforstående til at Beslutningsforums anbudsprosess da det ikke finnes tilsvarende produkter til Freestyle Libre, som er en flash glukosemåler. Vi frykter at saken vil trekke enda lenger ut i tid, sier generalsekretær i Diabetesforbundet, Bjørnar Allgot.

Frykter seigt byråkrati
Anbudsprosesser er utrolig tidkrevende, og det er allerede et anbud med insulinpumper og kontinuerlige blodsukkermålere som er svært forsinket.

– Det offentlige systemet er så innfløkt at før utstyr rekker å bli godkjent, har det allerede kommet ti nye utgaver som er bedre og mer avansert. Om fem til ti år kommer alle med diabetes til å bruke kontinuerlige målere, og vi kommer til å riste på hodet av at vi måtte stikke oss i fingeren ti ganger daglig, sier han.

Norge ligger etter
Beslutningsforum har sendt Freestyle Libre-saken til Helse- og omsorgsdepartementet for prinsipielle avklaringer om finansiering og datasikkerhet.

– Nå ligger ballen i Bent Høies hender. Han må nå sørge for at moderne blodsukkermåling blir tilgjengelig. Dette er en revolusjon for behandlingen. Alle våre naboland, Frankrike, England, USA har allerede tatt det i bruk, sier Allgot.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Gunnar Andreassen er en helseinteressert redaktør og frilansjournalist. Gunnar har utdannelse fra Nord universitet og har vært redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten og Ranaposten.