Økt trygghet med pasientjournal

dips
dips
Administrerende direktør Tor-Arne Viksjø i DIPS ASA.

Å lese behandlerens vurdering av sykdom eller skade har størst nytteverdi for sykehuspasientene, viser ny undersøkelse. Hver tredje pasient som har lest sin elektroniske pasientjournal føler seg tryggere i møtet med helsevesenet.


Norges største befolkningsundersøkelse om e-helse – Norsk e-helsebarometer, gjennomført i regi av selskapet DIPS – er hyggelig lesning for alle som jobber for åpenhet og økt pasientinvolvering i helsevesenet. Undersøkelsen ble gjennomført blant 2000 nordmenn og 200 helsepersonell før sommerferien.

Hver femte nordmann oppgir nå å ha tilgang på sin elektroniske pasientjournal, og hele 81 prosent oppfatter denne tilgangen som ”ganske” eller ”svært” positiv. 28 prosent av pasientene som har lest journalen sin, svarer at de følte seg tryggere på behandlingen de fikk, mens 32 prosent følte seg mer involvert i behandlingen.

– Dette er årets gladnyhet for alle som er opptatt av pasientinvolvering. Jeg ble positivt overrasket over at så mange som nesten hver tredje pasient svarer at de ble tryggere på behandlingen etter at de leste sin egen journal, forteller seniorrådgiver Ola Gaute Aas Askheim i Opinion, som har gjennomført undersøkelsen på oppdrag fra DIPS.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Gunnar Andreassen er en helseinteressert redaktør og frilansjournalist. Gunnar har utdannelse fra Nord universitet og har vært redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten og Ranaposten.