Nyttig informasjon om klamydia

klamydia sex
klamydia sex
Klamydia er utbredt i Norge.

Har du Klamydia? Klamydia er den kjønnssykdommen som er mest utbredt i Norge, men den er lett å unngå, teste og å bli kvitt. Men klamydia kan gi varige skader. Klamydia er en infeksjon i kjønnsorganene med bakterien Chlamydia trachomatis.


Infeksjonen kan hos kvinner være i urinrør, livmor og eggledere, og hos menn i urinrør og bitestikkel.

Du kan bli smittet av klamydia, eller smitte andre, når du har sex uten kondom. Klamydia er mest utbredt hos unge under 25 år. Rundt 10% har i løpet av livet sex med en person som har klamydia. Man unngår enkelt Klamydia ved å bruke en kondom. De fleste som smittes med klamydia får ingen symptomer. Dette fører dessverre til at mange er smittet uten å vite om det, og at de dermed kan smitte andre.

Les også:  Vitamin K2 kan hjelpe mot Covid-19

Klamydia vil i ca. 30% prosent av tilfellene gi noen plager, og skulle man få noen symptomer, merkes dem vanligvis 1-2 uker etter samleie. Det er ulike symptomer hos jenter og gutter.

Symptomer på klamydia hos jenter

  • Svie ved vannlating
  • Forandret utflod (mer, farge, tykkere)
  • Blødning utenom menstruasjon
  • Smerter ved samleie
  • Kløe/svie i skjede

Symptomer på klamydia hos gutter

  • Svie ved vannlating eller kløe i urinrør
  • Utflod fra urinrør
  • Kløe i urinrør eller under forhud
  • Kløe, utslett eller sår under forhud/på penishode
Les også:  Vitamin K2 kan hjelpe mot Covid-19

Om du er kvinne og ikke behandler Klamydia kan det i et fåtall tilfeller gi bekkeninfeksjon som kan resultere i dårligere fruktbarhet. Klamydia kan påvises ved å ta urinprøve fra menn og pinneprøve fra skjeden hos kvinner. Du kan kjøpe en klamydia test på apoteket. Personer under 25 år anbefales å teste seg for Klamydia etter et partnerskifte. Klamydia behandles med antibiotika. Det er viktig at du ikke har ubeskyttet sex før du er ferdig med behandlingen.

Les også:  Vitamin K2 kan hjelpe mot Covid-19

Klamydia er definert som en allmennfarlig smittsom sykdom. Folketrygden dekker derfor utgifter til legeundersøkelse, behandling og kontroll, og man slipper å betale egenandel.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Gunnar Andreassen er en helseinteressert redaktør og frilansjournalist. Gunnar har utdannelse fra Nord universitet og har vært redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten og Ranaposten.