Nyttig informasjon om klamydia

klamydia sex
klamydia sex
Klamydia er utbredt i Norge.

Har du Klamydia? Klamydia er den kjønnssykdommen som er mest utbredt i Norge, men den er lett å unngå, teste og å bli kvitt. Men klamydia kan gi varige skader. Klamydia er en infeksjon i kjønnsorganene med bakterien Chlamydia trachomatis.


Infeksjonen kan hos kvinner være i urinrør, livmor og eggledere, og hos menn i urinrør og bitestikkel.

Du kan bli smittet av klamydia, eller smitte andre, når du har sex uten kondom. Klamydia er mest utbredt hos unge under 25 år. Rundt 10% har i løpet av livet sex med en person som har klamydia. Man unngår enkelt Klamydia ved å bruke en kondom. De fleste som smittes med klamydia får ingen symptomer. Dette fører dessverre til at mange er smittet uten å vite om det, og at de dermed kan smitte andre.

Klamydia vil i ca. 30% prosent av tilfellene gi noen plager, og skulle man få noen symptomer, merkes dem vanligvis 1-2 uker etter samleie. Det er ulike symptomer hos jenter og gutter.

Symptomer på klamydia hos jenter

  • Svie ved vannlating
  • Forandret utflod (mer, farge, tykkere)
  • Blødning utenom menstruasjon
  • Smerter ved samleie
  • Kløe/svie i skjede

Symptomer på klamydia hos gutter

  • Svie ved vannlating eller kløe i urinrør
  • Utflod fra urinrør
  • Kløe i urinrør eller under forhud
  • Kløe, utslett eller sår under forhud/på penishode

Om du er kvinne og ikke behandler Klamydia kan det i et fåtall tilfeller gi bekkeninfeksjon som kan resultere i dårligere fruktbarhet. Klamydia kan påvises ved å ta urinprøve fra menn og pinneprøve fra skjeden hos kvinner. Du kan kjøpe en klamydia test på apoteket. Personer under 25 år anbefales å teste seg for Klamydia etter et partnerskifte. Klamydia behandles med antibiotika. Det er viktig at du ikke har ubeskyttet sex før du er ferdig med behandlingen.

Klamydia er definert som en allmennfarlig smittsom sykdom. Folketrygden dekker derfor utgifter til legeundersøkelse, behandling og kontroll, og man slipper å betale egenandel.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Gunnar Andreassen er en helseinteressert redaktør og frilansjournalist. Gunnar har utdannelse fra Nord universitet og har vært redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten og Ranaposten.