Nytt tilskudd til matglede i sykehjem og omsorgsboliger

husbanken

Opprettelsen av et tilskudd til lokalt produksjonskjøkken ble vedtatt av Stortinget i revidert nasjonalbudsjett 21. juni. Tilskuddet skal bidra til gode måltidsopplevelser og et godt ernæringsmessig tilbud ved sykehjem og heldøgns omsorgsboliger.


– Husbanken gir tilskuddet til kommunene på vegne av Helse- og omsorgsdepartementet, for å etablere eller reetablere lokale produksjonskjøkken i eksisterende sykehjem og omsorgsboliger, sier administrerende direktør i Husbanken Osmund Kaldheim.

Tilskuddet er en del av kvalitetsreformen for eldre, Leve hele livet (2019–2023). Tilskuddet skal bidra til større matglede, gjøre måltidet til en begivenhet i hverdagen, sørge for flere måltider gjennom døgnet og sikre god ernæring med gode kokker og lokale kjøkken.

Les også:  La oss feire den norske poteten!

For å skape nærhet mellom matlagingen og beboerne er det ønskelig at kjøkkenløsningen utformes slik at produksjonen av mat foregår i en løsning med minst en åpen vegg ut mot fellesareal/spiseplass. 

For å sikre gode løsninger oppfordrer Husbanken kommunene til å planlegge kjøkken i samarbeid med kokk/kjøkkenfaglig- og ernæringsfaglig kompetanse.

Husbanken jobber med å tilrettelegge for søknader og saksbehandling og fra 1. oktober 2019 skal alt være på plass slik at kommunene kan søke om tilskuddet. 

Les også:  Med Fria glutenfri Pepperkakedeig blir pepperkakebakingen en lek

Tilskuddet er nytt og Husbanken vil derfor gi mer detaljert informasjon på husbanken.no. 

– Kommuner som ønsker å komme raskt i gang inviteres til å ta kontakt med Husbankens regionkontor for å få veiledning om hvordan de konkret skal gå fram, sier Kaldheim.

Det gis ikke tilskudd til lokalkjøkken i de tilfeller det også gis tilskudd til fornyelse, utskifting eller bygging av nye heldøgns omsorgsplasser, da dette dekkes med dagens investeringsordning for sykehjem og omsorgsboliger.

Les også:  Kari Martinsen utnevnt til æresmedlem i Norsk Sykepleierforbund

Tilskuddet beregnes per heldøgns omsorgsplass som får mat fra produksjonskjøkkenet. Tilskuddet følger prinsippene i regelverk for investeringstilskuddet for sykehjem med dekning av inntil 55 pst. av anleggskostnad.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.