Ny forskning om luftsmitte: Dråper fra pusten vår kan sveve i timevis

pollen

Skillet mellom luftsmitte og dråpesmitte er ikke så klart som mange tror. Dråper med virus kan holde seg svevende i et rom i timevis, ifølge en ny forskningsrapport fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).


Når vi snakker, ler, hoster og puster kommer det både små og store dråper ut av munnen vår. Hvis du har et virus i kroppen kan disse dråpene utgjøre en smittefare for andre. En ny rapport har sett på hvordan disse dråpene oppfører seg under ulike forhold.

Les også:  Vitamin K2 kan hjelpe mot Covid-19

Ifølge blant andre Norsk helseinformasjon må smittestoffer befinne seg i partikler mindre enn fem mikrometer for å utgjøre luftbåren smitte. FFIs rapport nyanserer dette bildet.

I følge rapporten kan respiratoriske dråper med en utgangsstørrelse på opptil 50 mikrometer i diameter holde seg svevende i timevis, avhengig av forholdene. Denne kunnskapen kan få betydning for smitteverntiltak og gjøre oss bedre forberedt på fremtidige pandemier, mener forskerne.

– Respiratoriske dråper med utgangsstørrelse på opptil 50 mikrometer har potensial for å bidra til såkalt luftsmitte. Vi trenger virusspesifikke data for å fastslå om dette er tilfelle eller ikke, men aerosolfysikken tilsier at dette er en mulighet, sier forskningsleder Anders Helgeland ved FFI.

Les også:  Halvparten mener mediene krisemaksimerer koronaviruset

Hvor stor smittefaren er kommer an på flere forhold, blant annet hvor lenge viruspartikler kan holde seg infeksiøse i dråper og dråpekjerner, hvor mye virus ulike dråper inneholder og hvor store mengder virus som må til for å forårsake smitte. Dette vil variere fra virus til virus, understreker Helgeland.

FFI og flere samarbeidspartnere har søkt Forskningsrådet om støtte til to nye prosjekter for å forske videre på innendørs smittespredning.

Les også:  KS og KS Storbynettverk ber regjeringen skjerpe tiltak mot importsmitte

Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.