Ny bok: Sankeboka – Velsmakende ville vekster

jørgen ravneberg

Sankeboka av Jørgen Ravneberg er en samling på 413 sider med de 173 beste, mest velsmakende, spiselige ville vekstene i norsk natur. Totalt omtales over 580 spiselige underarter og slekter. Boken kommer med noen grunnoppskrifter, sesongkart, kjøkkenkategorisering, bilder, tips, triks og ellers alt man får fra en plantebok.


Boken skal altså være den ultimate guiden til spiselige ville vekster, og omhandler alt unntatt sopp. Det er en ren håndbok, uten noe tull, i et veldig enkelt, lavterskel format for at hvem som helst skal lære seg sanking. Der mange bøker de siste årene har vært kombinert med oppskrifter i et 40/60% – 60/40%, har denne boken kun 1% oppskrifter.

Sanking er historisk sett vår viktigste kilde til matauk. De seneste årene har altså kunsten å høste sin egen, gratis, velsmakende og bærekraftige mat fått ett stort løft hos den generelle befolkningen. Vi blir mer og mer bevisste på skadene ved overbruk av jorda, være seg landbruk, oppdrett eller dyrehold. Samtidig ser vi også skadene av overdreven import på frukt, grønnsaker og kjøtt fra andre deler av verden, som regel med flytransport.

Her kommer sanking inn.

Sanking er bærekraft i praksis. Det er en sunn og lærerik måte å komme seg ut i naturen, høste mat og råvarer til drikke og samtidig få en større nærhet til hva som skjer i utkanten av byene våre. Sanking bruker naturen uten å skade den, som i samtiden er veldig viktig, populært og nyttig å kunne.

Det har vært andre aktører i media på sanking de seneste årene, men ingen har kommet med et slikt samleverk som dette. Her skiller Sankeboka seg kraftig ut, ved å ha alt man trenger for å komme i gang, uten noe ekstra «tull».

Jørgen Ravneberg bor i Oslo og kommer fra Alta i Finnmark. På farssiden kommer Jørgen fra en gartnerfamilie og har hatt interessen derfra ganske tidlig. 

Per dags dato er Jørgen kjøkkensjef på Kolonihagen Frogner og har jobbet i restaurantbransjen i 13 år, med erfaring fra blant annet Even Ramsviks Ylajali, Arakataka og Regis Marcon i Frankrike.

Jørgen Ravneberg skal holde foredrag i henholdsvis Stavanger (Økouka), Brummunddal (Matlyst) og Alta den kommende tiden.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.