Ny bok: PÅ DØD OG LIV – norsk fjellredning fra innsiden

på død og liv

De vanskeligste og farligste redningsoppdragene i norske fjell løses av ubetalte fjellklatrere i alpine redningsgrupper. – Jeg vet ikke hvor lenge det kommer til å være slik, men jeg mener dette er en dugnad som er verdt å ta vare på, sier Ture Bjørgen, som har skrevet bok om redningsklatrerne.


PÅ DØD OG LIV – norsk fjellredning fra innsiden er den første boken som forteller historien om fjellredning i Norge. Den ble lansert 22. november på utestedet Cementen i Stavanger.

Til stede var store deler av fjellklatremiljøet i Rogaland, sammen med blant andre noen av de som selv er blitt reddet i dramatiske aksjoner og pårørende etter redningsklatrere som ikke lengre er i live.

Boken PÅ DØD OG LIV inneholder detaljerte beskrivelser og bilder fra en rekke redningsaksjoner hvor uheldige fjellklatrere, basehoppere, omkomne etter flyulykker og andre tragedier er blitt hentet ut fra de mest utilgjengelige og farlige fjellveggene i Norge, ofte under svært dramatiske omstendigheter. De fleste aksjonene fikk stor mediedekning. Men hvordan var det egentlig i fjellveggen? Og hva skjer med «helter» som gang etter gang møter andres død?

– Jeg mener dette er en viktig historie å fortelle. De to årene jeg har jobbet med stoffet til boka har vært de kjekkeste i mitt liv, selv om noen av historiene jeg forteller er tragiske og sørgelige, sier forfatter Ture Bjørgen.

Bjørgen har vært aktiv fjellklatrer siden 1980, og var en av dem som startet Rogaland Alpine Redningsgruppe (RAR) i 1993. Gruppen har i alle år operert tett sammen med Hovedredningssentralen og 330-skvadronen på Sola, et spesielt samarbeid mellom stramme, uniformerte militære og noe mer rufsete militærnektere fra stambula Cementen i Stavanger, Men når det kommer til det viktigste: å kunne stole på hverandre for å berge andre menneskers liv, er de begge profesjonelle til fingerspissene.

I boken PÅ DØD OG LIV beskriver forfatteren hvor tafatt og tilfeldig organiseringen av norsk redningstjeneste har vært helt opp til våre dager. Underveis gjør han mange gode og sterke refleksjoner over høyrisikoutøvere som presser livets grenser til det ytterste, og om mennesker som utsetter andre for stor sorg ved selv å avslutte livet på dramatisk vis.

Den alpine redningstjenesten i Norge består fremdeles av frivillige som setter sine egne liv på spill for å redde andre – levende eller døde. Boken ender ganske tragisk med at ikke alle tåler den belastningen det påfører dem.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.