Ny bok: Nytt blikk på autoimmun sykdom – Bruk mat som medisin

cappelen damm

Hjernetåke, tretthet, vondt i magen og smerter i ledd og muskler. Legene Sofie og Erik Hexeberg møter daglig mennesker med symptomer som de ikke føler at de får en helhetlig forklaring på eller behandling for.


De møter pasienter med autoimmune-sykdommer som har fått beskjed om at det er lite de selv kan gjøre for å bli bedre. Legene Hexeberg har erfart det motsatte, at mange gjennom et endret kosthold kan bli vesentlig friskere. I boka «Nytt blikk på autoimmun sykdom» deler de sine råd og retter samtidig kritikk mot myndighetenes melk og brød-politikk.

Det antas at nærmere 500.000 nordmenn er rammet av autoimmune sykdommer. Kvinner er spesielt utsatte, og antallet som rammes av autoimmune sykdommer er økende.

– Det er ikke overraskende at forekomsten av autoimmune sykdommer øker, sier Sofie og Erik Hexeberg.

– Vi ser en klar sammenheng mellom økt inntak av gluten og melkeproteinet kasein og utvikling av autoimmun sykdom. Myndighetenes fettfobi er etter vår mening en viktig årsak til økningen av sykdommene som regnes som autoimmune sykdommer, sier lege-ekteparet.

I «Nytt blikk på autoimmun sykdom» deler de kostholdsråd, oppskrifter og pasienthistorier som de mener vil kunne hjelpe pasienter som har eller står i faresonen for å utvikle autoimmun-sykdom.

Ikke gi opp
– Pasientene blir fortalt at hva de spiser er uten betydning for utviklingen av sykdommen. Det ensidige fokuset på medikamentell behandling gjør at helsevesenet er i ferd med å miste pasientenes tillit, sier Hexeberg.

De mener også at begrepet «autoimmun» er problematisk fordi det antyder at sykdommen drives og utvikles av kroppen selv uten påvirkning fra pasientenes kosthold.
– Det er ikke sikkert at sykdommen er fullt så «auto» som pasientene blir fortalt.

Dette er autoimmun sykdom
Det finnes mer enn 100 autoimmune sykdommer. Blant disse er diabetes type 1, Crohns sykdom, MS, leddgikt, psoriasis, stoffskiftesykdommer, cøliaki og Bekhterevs sykdom. I denne boken presenterer legene Sofie og Erik Hexeberg banebrytende synspunkter på årsaken til at autoimmune sykdommer oppstår, og hva du selv kan gjøre. Gjennom sitt arbeid med pasienter har de erfart at det er mulig å bli mye bedre, en del blir helt friske. Nøkkelen er anti-inflammatorisk eller betennelsesdempende mat som reparerer lekk og irritabel tarm.

Sofie og Erik Hexeberg er leger med medisinsk doktorgrad fra Universitetet i Bergen. Sofie Hexeberg har skrevet en rekke bøker om kosthold og helse, blant annet «Frisk med lavkarbo» som ble en banebrytende bestselger på feltet. Erik er spesialist i indremedisin, og i flere år arbeidet de begge ved ulike indremedisinske avdelinger. Begge har også arbeidet med legemidler. De driver Dr. Hexebergs klinikk i Tønsberg og Sandvika.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.