Norske råvarer ettertraktet i vegetariske produkter

grønnsaker

Stadig flere nordmenn sier de vil spise mindre kjøtt. Potetsamvirket HOFF har utviklet en vegetarisk serie basert på norsk potet. – Trenden har kommet for å bli, og da må vi være der med våre norske råvarer, sier Ingeborg Flønes, administrerende direktør i HOFF.


Kun 3 prosent av Norges befolkning er vegetarianere eller veganere. Men, omtrent 20 prosent sier de har en kjøttfri dag i uka.

Annechen Bahr Bugge forsker på mattrender ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO. Hun kaller disse forbrukerne for «fleksitarianere» og mener trenden er økende.

– Disse forbrukerne begrunner valget med helse, klima og dyrevelferd, forklarer forskeren.

Et vindu i dagligvarehandelen vi må benytte
Direktøren i HOFF forteller at de så trenden komme og bestemte seg for å lansere to produkter som er middagsmat uten kjøtt. Serien fikk navnet «HOFF Liv Laga».

– For oss som jobber med potet er dette en mulighet og et vindu i dagligvarehandelen vi måtte utnytte, sier Flønes.

I tillegg til disse to burgervariantene – en vegetarisk og en vegansk, har vi også lansert HOFF Liv Laga vegetarboller.

– Vi startet med to vegetariske varianter, men vi fikk inn tilbakemeldinger fra forbrukeren som ønsket seg en vegansk varianter. Basen er 50 prosent potet i begge, forklarer Flønes.

Norske råvarer og produsert i Norge
Da HOFF utformet produktene la de vekt på at burgerne skulle lages i Norge og så langt som mulig på norske råvarer som norsk potet.

– At det er norske råvarer og produsert i Norge viste seg å være veldig viktig. Det er bare våre vegetariske produkter i frysedisken som er laget i Norge, sier Flønes.

Salget har gått svært bra for «HOFF Liv Laga» serien

– Den ene burgeren er den mest solgte i frysedisken. Vi har solgt «HOFF Liv Laga»-burgere for 17-18 millioner kroner, sier Flønes.

Forbrukeren vil ha norske grønnsaker!
Grønnsaker topper listen over sunn mat, og de fleste sier de vil spise mer grønnsaker.

– Samtidig ser vi i våre undersøkelser at forbrukerne ønsker mer norske produkter og at maten skal være produsert i Norge. Det er helt klart et stort marked for norske vegetariske produkter, sier Bahr Bugge.

Norsk landbruk har høy tillit og 40 prosent sier de vil unngå importerte grønnsaker.

– Vi skal absolutt utvikle flere veganske og vegetariske produkter – selvsagt på norske råvarer, sier Flønes.

Kjøtt er en viktig del av norsk matkultur
Det norske kjøttforbruket ligger i dag omtrent på nivå med helsemyndighetenes anbefalinger. Til tross for at flere sier de vil spise mindre kjøtt, er forbruket svakt økende.

– Folk er veldig glad i kjøtt og det er en viktig del av vår matkultur, så det er vanskelig å velge det helt bort, sier Bugge.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.