Norsk Fyrverkeriforening: – Beskyttelsesbriller må bli obligatorisk

fyrverkeri

For ytterligere å redusere antall skader av nyttårsfyrverkeriet er det på høy tid å innføre lovkrav om både beskyttelsesbriller og sikkerhetsfontene.


– Ingen som brukte beskyttelsesbriller fikk øyeskader nyttårsaften. Det viser at et påbud må på plass snarest mulig, sier Rikard Spets i Norsk Fyrverkeriforening.

– Det er oppløftende at antall øyeskader gikk ned nyttårsaften. Men det er ingen god grunn til å utsette et lovkrav om beskyttelsesbriller, sier Rikard Spets i Norsk Fyrverkeriforening.

Tall samlet inn av øyelege Nils Bull ved Haukeland universitetssykehus viser at antall øyeskader etter årets nyttårsfeiring gikk ned sammenlignet med fjoråret. Totalt var det fem færre øyeskader enn nyttårsfeiringen 2018/2019.

Sammenligner man perioden 2004-2008 med 2014-2018 så er antall personskader blitt redusert med to tredjedeler, og materielle skader er nesten halvert.

Les også:  KS og KS Storbynettverk ber regjeringen skjerpe tiltak mot importsmitte

Samlet ble det registrert 4 alvorlige og 7 moderat alvorlige skader denne nyttårsaftenen.

– Fire alvorlige øyeskader er fire alvorlige skader for mange, og syv moderate skader er også syv for mange. Vi har en nullvisjon for personskader, og mener det er fullt realistisk hvis vi tar de riktige grepene, sier Spets.

En 10 år gammel gutt opplevde denne feiringen at en rakett gikk av rett foran ansiktet hans, men unngikk skader på øynene fordi han bruke vernebriller, rapporterte Bull i forbindelse med skadetallene.

– Episoden viser hvor avgjørende det er at både voksne og barn bruker beskyttelsesbriller. Nyttårsfeiringen og oppsending av fyrverkeri skal være en trygg og positiv opplevelse for alle. Da er det avgjørende at myndighetene sier klart i fra om at beskyttelsesbriller er helt nødvendig, sier talspersonen for Norsk Fyrverkeriforening, bransjeorganisasjonen for fyrverkeridistributører.

Les også:  Bedre Nætter er butikken for deg som trenger seng

Spets legger til:

– Alle som skyter opp fyrverkeri eller befinner seg i nærheten av fyrverkeri må bruke beskyttelsesbriller. Det synes vi myndighetene bør understreke gjennom et lovkrav.

Spets og Norsk Fyrverkeriforening mener det ikke bare må være lovkrav om beskyttelsesbriller, men også den såkalte sikkerhetsfontenen.

En sikkerhetsfontene gir et tydelig varselbluss når batteriet er antent. Dette forlenger tiden fra lunten antennes til effektene skytes opp i luften. Barn og voksne får dermed både god varsling og god tid til å komme seg på trygg avstand før fyrverkeriet begynner. Det forhindrer også at folk går tilbake til et batteri som allerede er antent.

Les også:  Bedre Nætter er butikken for deg som trenger seng

– Sikkerhetsfontene på alle effektbatterier som blir solgt i Norge vil være et viktig tiltak som ytterligere reduserer risikoen for alle som har glede av fyrverkeri på nyttårsaften, understreker Spets.

På nyttårsaften feirer 1,8 millioner nordmenn med eget fyrverkeri, og langt flere har glede av andres fyrverkeri. Nyttårsaftenen 2019/2020 gikk inn i historien med sine flotte værforhold spesielt på Østlandet, som ga strålende forhold for å nyte fargene på himmelen.

– Vi ønsker oss like flotte forhold over hele Norge til neste år. Men mest av alt ønsker vi oss en fantastisk feiring uten person- og materielle skader. Det blir langt mer sannsynlig med nye lovkrav på plass, og de bør komme i 2020, avslutter Spets.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.