Norges Blindeforbund: – Vær brillesmart på nyttårsaften!

nyttår

Uvettig bruk av fyrverkeri kan føre til alvorlige øyeskader, i verste fall blindhet. Vær «brillesmart» på nyttårsaften og få en tryggere feiring, oppfordrer Norges Blindeforbund.


– Mitt ønske for inngangen til det nye året, er at nyttårsaften ikke medfører at enda flere mister synet på grunn av feiring med fyrverkeri.

Det sier Karsten Aak, konstituert generalsekretær i Norges Blindeforbund. Han er selv sterkt svaksynt, riktignok ikke som følge av fyrverkeri.

Totalt fikk 16 mennesker øyeskader i forbindelse med oppskyting av fyrverkeri på nyttårsaften i fjor. Fem av disse var alvorlig skadet. Det er øyelege ved Haukeland sykehus, Nils Bull, som dagen derpå oppsummerer fyrverkeri-skadene etter nyttårsfeiringen. Mange av skadene kunne blitt unngått dersom man hadde brukt beskyttelsesbriller.

Denne billige forsikringen mot øyeskader i forbindelse med eksplosiver, er ikke kun for de voksne som skyter opp raketter. Beskyttelsesbriller er like viktige for dem som er tilskuere under tenningen. Derfor er det viktig at de voksne er gode rollemodeller ved å vise barna hvordan man tar vare på øynene sine i nærheten av fyrverkeri. 

– Blindeforbundet oppfordrer alle til å passe på øynene sine på nyttårsaften. Synet er en av av våre viktigste sanser, sier Karsten Aak og ønsker alle en god nyttårsfeiring.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.