Nordmenn misforstår: Slik påvirker den sterke sola deg

yoga trening

Det finnes to typer UV-stråler som går gjennom ozonlaget og treffer oss. Den ene typen er aktiv gjennom hele året og aldrer huden, den andre er intens på solfylte dager og gjør huden brent og brun. En fersk YouGov-undersøkelse utført for Farmasiet avslører at kun hver fjerde nordmann vet forskjellen. 


UVB-stråler er det folk flest har et forhold til, for disse strålene merker man ved at man blir brun og brent. UVB-stålene går ikke gjennom skydekke, vinduer og bilruter, men det gjør derimot UVA-strålene. Sistnevnte er aktiv hele året, og siden man ikke merker disse strålene kan de vær ekstra utfordrende.

– Man blir ikke brent av UVA-stråler, men de er skadelige ved at de kan endre cellene i lærhuden og over tid føre til skader som rynker og føflekkreft, opplyser fag- og kvalitetssjef i nettapoteket Farmasiet, Lisa Grinaker, og legger til:

– Ettersom mange skal på bilferie denne sommeren bør man også være obs på at UVA-stråler trenger gjennom bilruten og kan skade huden. På lange bilturer i godt sommervær er det derfor lurt å bruke solkrem.

Ifølge den landsdekkende spørreundersøkelsen er det kun om lag én fjerdedel av befolkningen som vet om forskjellen mellom UVA- og UVB-stråler. Det bekymrer Grinaker:

– Den lave kunnskapen om UV-stråler kan føre til at man smører seg med solkrem kun når man er direkte eksponert for solstrålene, noe som kan gjøre at huden utsettes for direkte eksponering av UVA-stråler.

Undersøkelsen viser at Grinaker sin antagelse stemmer. Nesten to tredjedeler av befolkningen smører seg kun når det er sol ute.

– Lav kunnskap og slurving med solkrem kan føre til skadet hud og plager senere i livet. Det er dessverre ikke uten grunn at Norge er i verdenstoppen i forekomst av føflekkreft, forteller Grinaker.

Undersøkelsen viser videre at de yngste (mellom 18-29) er langt bedre opplyst enn eldre om UV-stråler. Likevel viser funnene en mørk tendens om at de som ikke bruker solkrem i det hele tatt kjenner mindre til forskjellen mellom UVA- og UVB-stråler, enn de som bruker solkrem.

– Selv om vi i år unngår den sterke sola ved Middelhavet er det viktig å være klar over at solen her hjemme også kan gjøre skade. Den klare oppfordringen til befolkningen er å bruke nok solkrem, og gjenta påsmøring slik solvettreglene anbefaler, avslutter Grinaker.


Anbefalte artikler

Om skribenten: Sykdomsportalen

Redaksjonen i Sykdomsportalen.no publiserer nyheter og informasjon fra våre informasjons- og nyhetskilder.